Hardhuca Armadillo (Cordylus cataphractus): mësoni për speciet këtu

Hardhuca Armadillo (Cordylus cataphractus): mësoni për speciet këtu
Wesley Wilkerson

Cordylus cataphractus: hardhuca armadillo

Hardhuca armadillo (Cordylus cataphractus), e njohur gjithashtu si hardhuca me unazë, është një zvarranik kokëgjerë me një fizik mjaft të trashë që ka luspa të ngurtë. Është një zvarranik që konsiderohet të dallohet nga qëndrimet e tij afektive, pasi, ndryshe nga shumë hardhuca, ata kujdesen për të vegjlit e tyre dhe arrijnë të jetojnë në grup.

Këto hardhuca kalojnë një pjesë të ditës duke bërë banja dielli dhe priren të shkojnë jashtë në mënyrë sporadike në kërkim të ushqimit. Në thelb, atyre u pëlqen të jetojnë në strehimore ose strofulla, dhe kur ndihen të kërcënuar, ata përkulen mbi trupat e tyre për t'u mbrojtur nga kërcënimet.

Pra, le të mësojmë më shumë rreth kësaj kafshe në më shumë detaje, si dhe karakteristikat e tyre fizike, sjelljen, habitatin, riprodhimin dhe kuriozitetet e përgjithshme. Gëzuar lexim!

Karakteristikat e Cordylus cataphractus

Le të zbulojmë të gjitha karakteristikat që përfshijnë këtë kafshë kurioze. Ne do të eksplorojmë dietën, habitatin dhe origjinën e tyre, si dhe kuptimin e emrit të tyre dhe mënyrën se si ato riprodhohen.

Emri

Emri i hardhucës armadillo nuk mban ndonjë sekret të madh. Fizikisht, ato janë hardhuca që kanë shumë luspa të forta, të ngjashme me një armadillo. Ata janë të ngurtë dhe arrijnë të pengojnë grabitqarët të gëlltiten këto kafshë, fakt që i mbron nga grabitqarët.

Kështu emri i tyre i referohet pamjes së tyre fizike. Është në këtë mënyrë qëata mbrohen nga grabitqarët: nga luspat e trasha, katrore përgjatë shpinës dhe nga gjembat në bisht. Kjo sjellje, e cila është e ngjashme me atë të armadillos së gjitarëve, u jep këtyre hardhucave nomenklaturën e lartpërmendur.

Përshkrim fizik

Hardhucat e blinduara janë të njohura për pamjen e tyre mahnitëse dhe luspat e tyre me gjemba të shpërndara në të gjithë trupin e tyre. Ata mbulojnë të gjithë qafën, shpinën, bishtin dhe gjymtyrët e poshtme. Kjo i pengon kafshët e tjera të kapin ose gëlltisin hardhucat armadillo, duke e bërë atë një mundësi të shkëlqyer kundër gjahut.

Përveç kësaj, meshkujt janë më të mëdhenj se femrat, me përmasa rreth 20 cm, ndërsa gjatësia mesatare e tyre është 15 cm. Bishti është më i vogël se trupi dhe ngjyrosja e tij është në nuancat e kafesë së çelur dhe të errët, me bisht më të verdhë, në krem/kashtë. Hardhuca armadillo është gjithashtu e njohur për pozicionin e saj mbrojtës në prani të kafshëve të tjera, duke u përkulur dhe duke u mbrojtur kur dallon dikë.

Ushqyerja

Ushqyerja e Cordylus cataphractus përbëhet kryesisht nga insekte të ndryshme. Në stinët me shi, festa e këtyre kafshëve është e bollshme, pasi shiu inkurajon krimbat, termitet, brumbujt dhe insektet e tjera që të gjenden më lehtë nga hardhucat.

Shiko gjithashtu: Raca Guzerat: shikoni karakteristikat, çmimin, mbarështimin dhe më shumë

Ata pëlqejnë gjithashtu të ushqehen me bletë, akrepa dhe rrallë nga disa materiale bimore. Në kohë thatësire, ata ushqehenmë rrallë dhe më pas rikuperojnë shpejt peshën e humbur pas kësaj stine, duke ngrënë më shpesh.

Riprodhimi

Hardhucat e blinduara janë kafshë territoriale. Kjo do të thotë se mashkulli mbron një zonë të caktuar, ndërsa femrat vizitojnë territorin e tyre për t'u çiftuar. Në përgjithësi, një mashkull çiftëzohet me disa femra. Për më tepër, është e rëndësishme të theksohet se kjo specie është unike në mesin e hardhucave që jeton në grupe sociale me të vegjlit e saj.

Prodhimi i spermës tek meshkujt arrin kulmin në pranverë (përgjithësisht nga shtatori deri në tetor), i cili përkon me ovulimin tek femrat. . Miqësia dhe çiftëzimi ndodhin në këtë kohë. Femrat lindin një ose rrallë dy të vegjël nga fundi i verës deri në fillim të vjeshtës (mars deri në prill), që është fundi i sezonit të thatë.

Shpërndarja dhe habitati

Këto kafshë nuk janë kurioze i famshëm dhe që nuk gjendet në Brazil, për fat të keq. Ato shihen përgjatë bregut perëndimor të Afrikës së Jugut, në vende afër lumenjve, si lumi Orange, dhe në vende malore.

Ata pëlqejnë të banojnë në thelb savanet dhe bimësinë e rajoneve të dominuara nga shkurre me gjelbërim të përhershëm dhe xhuxhë . Për më tepër, ata arrijnë të jetojnë shumë mirë në të çara të mëdha në daljet shkëmbore apo edhe në vrimat e bëra në tokë.

Kuriozitete rreth hardhucës armadillo

Tani që kuptojmë stilin e tyre të jetesës dhekarakteristikat, le të trajtojmë disa kuriozitete që përfshijnë këtë kafshë mbrojtëse. Përveç të kuptuarit nëse konsiderohet si kafshë shtëpiake, ne do të eksplorojmë grabitjen e tij, licencat për blerjen e tij dhe rëndësinë për ekosistemin.

Është një kafshë shtëpiake e njohur në mbarë botën

Sigurisht, nëse nuk keni dëgjuar për hardhucën armadillo, duhet ta keni parë këtë kafshë në foto apo video, pa e ditur se ishte ai. Për shkak se është një hardhucë ​​shumë miqësore dhe e lehtë, është shumë e famshme në rajone dhe mjaft e lakmuar.

Përveç kësaj, ajo arrin të jetojë në vende shtëpiake, sipas nevojave të nevojshme dhe ka një të mirë marrëdhënie si me të rinjtë ashtu edhe me të moshuarit, gjë që është e rrallë si te zvarranikët ashtu edhe te njerëzit.

Nuk është e mundur të blihet një në Brazil

Meqenëse është e paligjshme të eksportohet një hardhucë ​​armadillo e kapur nga egër Afrika e Jugut, kjo e bën të pamundur blerjen e kësaj kafshe në Brazil. Ato kapen lehtësisht në natyrë, sepse janë të zbutur dhe lëvizin ngadalë.

Megjithatë, kapja e vazhdueshme e këtyre krijesave i ka bërë ato një specie të cenueshme, kështu që legjislacioni e ka bërë të paligjshëm kapjen dhe eksportin e tyre. Megjithatë, banorët e Afrikës arrijnë t'i blejnë ligjërisht këta zvarranikë në robërinë e akredituar të mbarështuesve privatë.

Origjina e hardhucës armadillo

Origjina e hardhucës armadillo është afrikane, më konkretisht nga Afrika Lindore. në Etiopi.Hardhucat Armadillo u përhapën edhe në vende të tjera të kontinentit, ku lulëzojnë edhe sot e kësaj dite. Nuk dihet me siguri se kur e kanë origjinën, por në vitin 2011 ato u bënë të njohura si një specie e vetme (Cordylus cataphractus).

Grabbitqari i Cordylus cataphractus

Hardhucat e blinduara padyshim gjuhen nga vertebrorë të ndryshëm kafshët, megjithëse mbrojtja e tyre në stilin e armaturës mund të dekurajojë shumë armiq të mundshëm. Ky është shpesh rasti me shumë kafshë shoqërore dhe zvogëlon shanset që një grabitqar të afrohet pa u parë.

Pra, kur një hardhucë ​​armadillo dallon një grabitqar, sjellja e saj i paralajmëron shpejt të gjithë për kërcënimin. Përgjigja juaj është në thelb e ngadaltë, por shumë e menduar mirë. Të jetuarit në grup u jep atyre mundësi të mira për të kapur ushqimin dhe ata mund të analizojnë së bashku gjahun, përveç që mund të shpëtojnë nga grabitqarët.

Përveç kësaj, ata mund të jenë më të prekshëm ndaj zogjve grabitqarë dhe njerëzve , siç përdorin disa njerëz për të gjuajtur hardhucat armadillo për të tregtuar kafshë ekzotike.

Komunikimi dhe perceptimi

Komunikimi i këtyre kafshëve është i bujshëm, kështu që ato transmetojnë informacion pa probleme të mëdha. Hardhucat Armadillo kryejnë një sërë veprimesh që i ndihmojnë ata të komunikojnë, duke përfshirë goditjen e kokës, tundjen e bishtit ose lëvizjen e gjuhës.

Këto sinjale mund të ndihmojnë me riprodhimin ose, në rastin eLëvizjet e shpejta të gjuhës mund të paralajmërojnë hardhucat e panjohura që të largohen, gjë që ndihmon në arratisjen e grabitqarëve, siç u përmend. E gjithë kjo ka një lidhje të shkëlqyer me perceptimin e tyre si për mjedisin, ashtu edhe për klimën, ushqimin, habitatin dhe marrëdhëniet riprodhuese, duke qenë shumë inteligjentë.

Lloji mbrohet me ligj në Afrikë

Siç u pa më herët, kapja e këtyre kafshëve ka qenë e shpeshtë në Afrikë në dekadat e fundit. Kjo bëri që hardhuca armadillo të zvogëlohej në mënyrë progresive në numër në mjedisin natyror, shpesh duke u eksportuar ose zbutur pa kujdesin e duhur.

Kështu, Afrika krijoi ligje mbrojtëse për hardhucat që ndalojnë komercializimin e këtij zvarraniku në tregjet e kafshëve ekzotike. përveç mbarështuesve që duhet të licencohen dhe të referohen gjatë shitjes.

Rëndësia e specieve për ekosistemin

Hardhucat e blinduara ushqehen me insekte të përgjithshme, termite dhe lloje të tjera dhe ato mund të luajnë një rol modest rol në kontrollin e popullatave të dëmtuesve.

Përveç kësaj, ato janë pjesë e ekuilibrit të zinxhirit ushqimor, duke qenë thelbësore për kontrollin e insekteve në rajone. Për më tepër, ata inkurajojnë kafshët e tjera, si grabitqarët, të vizitojnë vendin, duke rinovuar zinxhirin dhe duke nxitur perceptime dhe lëvizje të reja në male, lumenj dhe tokë.

Shiko gjithashtu: Zogu i dashurisë blu: shikoni përshkrimin, çmimin, kostot dhe kujdesin

Hardhucat Armadillo janë kafshë të ndryshme!

Siç pamë këtu, theHardhucat Armadillo janë kafshë shumë miqësore dhe shkojnë mirë në grup. Ata janë zvarranikë të diferencuar, pasi ato gjenden vetëm në Afrikë dhe kanë disa gjemba të shpërndara në të gjithë trupin.

Kjo sjell avantazhe të mëdha ndaj grabitqarëve të tyre, pasi ata kanë një qëndrim mbrojtës në të cilin ata përkulen, ngjashëm me sjellja e armadillos. Në thelb, ato ushqehen me insekte, gjë që është e mrekullueshme për balancimin e ekosistemit.

Në përgjithësi, hardhucat armadillo janë kafshë dhe partnerë shumë kureshtarë dhe, për fat të mirë, mbrohen nga ligjet afrikane kundër tregtisë së paligjshme, të cilat promovojnë ruajtjen e specia.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.