Macja lëshon shumë lesh? Shihni shkaqet, këshillat, kujdesin dhe më shumë!

Macja lëshon shumë lesh? Shihni shkaqet, këshillat, kujdesin dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

Macja ime po derdh shumë lesh, tani çfarë?

Kush ka një mace në shtëpi është mësuar të gjejë qime në dysheme, në mobilje dhe madje edhe në rroba pas një dashurie të vogël. Ashtu si te njerëzit, qimet e kafshëve kanë një cikël jetësor prej rreth 21 ditësh. Ata lindin, rriten, vdesin dhe bien. Prandaj, rënia periodike është normale dhe nuk duhet të shkaktojë shqetësim.

Megjithatë, nëse sasia është më e madhe se zakonisht, nevojitet vëmendje, pasi rënia e flokëve mund të jetë shenjë e problemeve shëndetësore apo edhe emocionale. Në këtë artikull, ju do të shihni arsyet pse flokët e maceve mund të bien dhe si ta shmangni këtë problem.

Shkaqet e zakonshme që macet lëshojnë shumë qime

Ka shumë Arsyet pse macet e maceve mund të hedhin më shumë qime se zakonisht. Varet nga ju, mësuese, të vlerësoni shkaqet në mënyrë që të gjeni zgjidhjen më të mirë për kafshën tuaj. Shikoni më poshtë shkaqet më të zakonshme të rënies së flokëve.

Mungesa e lëndëve ushqyese e bën macen të heqë qime

Ushqyerja është një faktor kyç për shëndetin e maces. Që macja të ketë lesh dhe lëkurë të shëndetshme, duhet të konsumojë një sasi të konsiderueshme proteinash. Kur kafsha konsumon proteina me cilësi të ulët ose të vështirë për t'u tretur, gëzofi i saj mund të bëhet më i hollë dhe i brishtë, i prirur të bjerë.

Ushqyes të tjerë, mungesa e të cilëve mund të shkaktojë rënien e flokëve janëvitaminat A dhe E. Kjo ndodh sepse ato janë përgjegjëse për rregullimin e rritjes së qelizave. Kur mace nuk i konsumon këto vitamina, kafsha mund të ketë probleme me mënyrën se si trupi prodhon keratinën, përbërësin kryesor të gëzofit.

Disa raca macesh lëshojnë më shumë qime

Disa mace janë të njohur për pallton e tyre luksoze, të tilla si Maine Coon, Angora dhe Persian. Flokët e tyre të gjatë dhe të dendur kërkojnë kujdes të veçantë në mënyrë që të mbeten të shndritshëm dhe pa papastërti, pluhur dhe mbetje ushqimore.

Racat me qime të gjata priren të kenë cikle folikulare më të shpejta, jetëgjatësinë e flokëve, më të shpejtë. Sa më shpejt të ndodhë ky cikël, aq më shpejt do të bien flokët. Nëse macja juaj ka qime të gjata, prirja është që ajo të bjerë më shpesh.

Shiko gjithashtu: Sa vjet jeton një mace shtëpiake? Shihni mesataren dhe krahasoni!

Mosha ndikon në rënien e flokëve te macet

Macet kanë tendencë të humbasin qime në sasi më të mëdha në dy momente të rëndësishme të saj. Jeta: kur kafsha po kalon në moshën madhore dhe pleqëri.

Në këtë moment të parë, kafsha, kur mbush moshën katër muajshe, fillon të zhvillojë karakteristika tipike të një kafshe të rritur. Midis ndryshimeve, kafsha fillon t'i humbasë qimet e qenushit për t'i hapur rrugë shtresës së rritur.

Shiko gjithashtu: Çfarë ha rosë? Peshku, ushqimi, frutat dhe më shumë në ushqim

Momenti i dytë ndodh kur kafsha mbush moshën shtatë ose tetë vjeç. Nga pjekuria, mace mundhumbisni flokët më shpesh. Megjithatë, të dyja situatat janë të zakonshme dhe nuk duhet të shkaktojnë shqetësim.

Disa stinë mund të ndikojnë

Macet, në aspektin biologjik, mbajnë disa zakone. Një prej tyre është edhe ndryshimi i leshit sipas stinëve. Shumë mace, për t'u përgatitur për periudhat më të ftohta dhe më të ngrohta, shkëmbejnë qime gjatë vjeshtës dhe pranverës.

Megjithatë, ky fenomen është i rrallë në Brazil, për faktin se klima në vend është e rregullt, me ndryshim i vogël i temperaturës gjatë stinëve, me një mbizotërim të nxehtësisë në shumicën e rajoneve. Megjithatë, disa kafshë mund të vazhdojnë ta ndjekin këtë cikël.

Macet gjatë shtatzënisë lëshojnë shumë qime

Gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, organizmi i maceve bombardohet nga hormonet. Kjo reflektohet drejtpërdrejt në organizmin tuaj, duke u shfaqur në formën e ndryshimeve në sjellje apo edhe rënies së flokëve. Prandaj, nëse macja juaj është në këtë fazë, ka shumë mundësi që për shkak të këtyre ndryshimeve në metabolizmin e saj, të ketë një rënie më të theksuar të flokëve.

Hormonet mund të shkaktojnë probleme edhe në rastin e çrregullimeve endokrine. . Kur ka një çekuilibër hormonal në mace, kafsha mund të humbasë qimet për shkak të vdekjes së folikulave. Në disa situata, ku ka një çekuilibër të theksuar, flokët mund të mos rriten më kurrë. Në të dyja rastet, është e vlefshmepyesni veterinerin tuaj të besuar për udhëzime.

Pastrimi i tepërt e bën macjen të lëshojë shumë qime

Kur mace është në një situatë stresuese, ajo fillon të kryejë rutinën e higjienës, si një mënyrë për të relaksohuni. Megjithatë, me kalimin e kohës, ky zakon mund të bëhet kompulsiv dhe për pasojë, problem.

Ndër pasojat e kësaj higjiene të tepruar është alopecia psikogjene. Ai konsiston në rënien e flokëve në vendet ku kafsha lëpihet më shumë, duke lënë boshllëqe në pallto.

Nëse ky është rasti juaj, këshilla është të transformoni mjedisin në një vend stimulues për kafshën, ku mund të luajë. , eksploroni dhe mbi të gjitha relaksohuni. Duke frenuar impulsin e maces për të lëpirë veten, tendenca është që qimet në boshllëkun e lënë nga shuplakat të rriten përsëri.

Shkaqe të tjera të rënies së flokëve te macet

Rrjedhja mund të shkaktohet gjithashtu nga sëmundjet dermatologjike, alergjitë ushqimore ose parazitët e jashtëm. Në këtë rast zgjidhja qëndron tek hetimi dhe mjekimi nga veterineri.

Sëmundjet dermatologjike shkaktohen nga kontakti i drejtpërdrejtë ose thithja e një alergjeni. Alergjia e ushqimit tashmë ndodh kur kafsha gëlltisë disa ushqime alergjike dhe ka një reaksion. Në të dyja rastet, idealja është të kërkoni një veteriner për t'ju udhëzuar në lidhje me trajtimin.

Parazitët e jashtëm, si pleshtat dhe rriqrat, janë një nga shkaqet më të zakonshme.Shkaqet e zakonshme të rënies së flokëve tek macet. Kjo ndodh për shkak të reagimit të kafshës ndaj parazitit, i cili gërvishtet tepër në një pikë të caktuar. Në këtë rast trajtimi bëhet me produkte që synojnë eliminimin e këtyre parazitëve.

Çfarë duhet bërë për të reduktuar rënien e flokëve tek një mace

Nuk ka asnjë formulë magjike për të reduktuar rënien e flokëve derdhja e palltos së kafshës. Megjithatë, është e mundur që tutori të marrë disa masa, si ndryshimi i dietës dhe pasurimi i mjedisit dhe të parandalojë rënien e flokëve. Shikoni se si të reduktoni rënien e flokëve më poshtë.

Bëni ndryshime në dietën e maces tuaj

Një nga veprimet e para që i vjen në mendje pronarit kur vëren një rënie të mprehtë të flokëve është një ndryshim në dietën e tij. Dhe masa mund të ketë efekt. Ushqimi është thelbësor për shëndetin e kafshës suaj, në çdo mënyrë. Mungesa e një ose një tjetër lëndë ushqyese mund të çojë në probleme për macen tuaj.

Kur rënia e flokëve lidhet me ushqimin, do të thotë se mungojnë vitaminat A dhe E, përgjegjëse për rinovimin e qelizave. Në këtë rast, veterineri juaj mund të përshkruajë suplemente apo edhe një ushqim të veçantë. Megjithatë, çdo ndryshim në dietën e kafshës duhet të bëhet me kujdes, pasi macet priren të jenë rezistente ndaj ndryshimeve në dietën e tyre.

Lejini flokët e maces

Akti i krehjes së maces është pidhi juaj flokët nuk janë luks, por anevoja ditore. Larja largon të gjithë qimet e vdekura, duke i penguar ato të shpërndahen nëpër shtëpi ose të kthehen në topa flokësh, të cilët pengojnë sistemin tretës dhe shkaktojnë të vjella.

Duke kryer krehje të përditshme, edhe nëse është për pesë minuta, ju do të bëjë një ndryshim të madh në pallton e kafshës, duke e lënë atë më me shkëlqim dhe harlisur. Përveç kësaj, duke e mësuar kafshën me larje që në moshë të re, do ta bëni këtë akt një moment të veçantë lidhjeje mes jush dhe maces suaj.

Ofroni aksesorë relaksues për macen

Nëse shkaku i rënies së flokëve është psikologjik, duhet të mendoni mënyra për të pasuruar mjedisin e jetesës së kafshës. Rekomandohet vendosja e rampave dhe shtyllave të ngjitjes. Në këtë mënyrë, mace mund të ngjitet lart dhe të ndjekë lëvizjen e shtëpisë nga lart.

Një mënyrë tjetër për ta bërë macen tuaj të relaksohet është të mendoni për aktivitete ndërvepruese si lodrat që ofrojnë shpërblime ose që ju lejojnë të bashkoheni kënaqësia.

Kërkoni ndihmën e një profesionisti

Përpara se të ndërmerrni ndonjë veprim në lidhje me rënien e flokëve të maces suaj, hapi i parë që duhet të ndërmerret duhet të jetë këshilla nga një profesionist veterinar. Çdo trajtim që do të aplikohet do të varet nga arsyeja pse kafsha po lëshon më shumë qime se normalja.

Duke vlerësuar kafshën nëpërmjet testeve, veterineri do të jetë në gjendje tëpërcaktoni se si të veproni kundër sëmundjes dhe kështu të ndaloni rënien e flokëve të maces.

Vëmendja ndaj maces që lëshon shumë qime

Të kushtoni vëmendje rënies së flokëve të maces suaj shkon përtej një shqetësim estetik. Palltoja e një maceje pasqyron gjendjen shëndetësore të trupit të saj, pavarësisht nëse i mungojnë vitaminat apo mineralet, nëse ndihet i stresuar apo i shqetësuar. Duke u kujdesur për këtë detaj, ju do të parandaloni që macja juaj të vuajë në mënyrë të panevojshme me një problem që zgjidhet lehtësisht.

Kështu që tani e dini se nëse macja juaj po lëshon shumë qime pa ndonjë arsye të dukshme, situata duhet të jetë hetuar me veterinerin përgjegjës për kafshën tuaj. Ai do të dijë t'ju këshillojë për mundësitë e trajtimit që mund t'i ofrohet kafshës.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.