Qeni kafshon bishtin e vet? Zbuloni pse dhe çfarë të bëni!

Qeni kafshon bishtin e vet? Zbuloni pse dhe çfarë të bëni!
Wesley Wilkerson

A po kafshon qeni juaj bishtin?

Nëse qeni juaj kafshon shumë bishtin, ju jeni në vendin e duhur. Këtu do të zbuloni se çfarë mund të shkaktojë që qeni juaj të sillet kështu, qoftë për arsye shëndetësore, mërzie apo edhe për të tërhequr vëmendjen tuaj.

Do të shihni se ka shumë arsye pse qeni juaj gëzof ta ketë këtë sjellje, por të jeni të sigurt, sepse ka një zgjidhje. Ka metoda shumë efektive që mund ta bëjnë qenin të mos ketë këtë sjellje, nga vëmendja ndaj kafshës shtëpiake deri te kërkimi i ndihmës nga një profesionist.

Shiko gjithashtu: Emrat e kokateve: gjeni këtu më kreativët!

Vazhdoni ta lexoni këtë artikull, sepse këtu do të shihni më në detaje se çfarë e shkakton këtë sjelljen dhe si ta ndihmoni mikun tuaj me katër këmbë. Gëzuar lexim!

Qeni kafshon bishtin e vet: shkaqet e sjelljes

Megjithëse është shumë e zakonshme që një qen të kafshojë bishtin e vet, ka shumë shkaqe që mund të lidhen me këtë sjellje. Shihni më poshtë për më shumë për arsyet pse një kafshë shtëpiake kafshon bishtin e saj!

Raca ose mosha mund të ndikojë

Një nga arsyet më të zakonshme pse një qen kafshon bishtin e tij është për shkak të racës ose mosha. Disa raca janë më të prirura për të ndjekur bishtin e tyre, duke përfshirë Bull Terrier dhe German Shepherd.

Kjo është e mundur sepse qentë e kanë trashëguar gjenetikisht këtë karakteristikë të sjelljes. Përveç kësaj, qentëshumë të vegjël, si këlyshët, gjithashtu mund ta shfaqin këtë sjellje. Në këto raste, është normale që qeni të ketë këtë qëndrim, ai thjesht do të luajë me bishtin e tij.

Duke luajtur duke ndjekur bishtin e tij

Siç u përmend më parë, mund të ndodhë që qeni po kafshon bishtin e tij vetëm për argëtim. Por, kini kujdes, sepse kjo do të jetë arsyeja vetëm nëse qeni nuk e ka bërë kurrë këtë më parë ose e ka bërë disa herë gjatë gjithë jetës së tij, në karakterin e tij, domethënë nëse kafsha nuk është më agresive. Gjithashtu, duhet hetuar para se të arrihet një përfundim përfundimtar se pse.

Të mërzitur nga bishti i tyre

Po, qentë gjithashtu mund të ndihen të mërzitur kur mbeten vetëm dhe nuk bëjnë asgjë gjatë gjithë ditës gjatë. Ashtu si njerëzit, kur qentë birësojnë pa bërë asgjë, ata mund të adoptojnë sjellje tipike.

Shiko gjithashtu: Fluturojnë termitet? Si krijojnë krahët termitet? Shihni pyetjet rreth alelujave!

Mërzia mund ta bëjë kafshën shtëpiake në ankth dhe stres, kështu që për t'i dhënë fund këtyre ndjenjave, qeni fillon të kafshojë bishtin e vet. Prandaj, mos e lini asnjëherë qenin tuaj vetëm ose pa bërë asgjë për një kohë të gjatë, përndryshe ai do ta adoptojë këtë sjellje për të argëtuar veten dhe për të hequr tensionin.

Kërkimi i vëmendjes

Përveç këtyre arsyeve, qeni mund të fillojë të sillet në këtë mënyrë për të tërhequr vëmendjen tuaj. nëse e kaloni ditënjashtë dhe nuk e keni zakon të ecni ose të luani me kafshën tuaj, ajo mund të fillojë të kafshojë bishtin e vet.

Megjithatë, ia vlen të mbani mend se kjo arsye mund të merret parasysh vetëm nëse qeni juaj është jo në zakonin e të vepruarit në këtë mënyrë. Nëse jo, arsyeja mund të jetë një nga arsyet e përmendura më sipër ose në vijim.

Krijimi i energjisë

Nëse nuk jeni mësuar ta çoni qenin tuaj për shëtitje, ai me siguri do të ketë një akumulimi i energjisë.energjia. Ashtu si një qen mund të kafshojë bishtin e tij kur është i mërzitur, mund të ndodhë edhe kur ka shumë energji.

Duke kujtuar se niveli i energjisë i disa qenve do të jetë më i lartë se të tjerët. Së shpejti, kjo do të varet nga raca e kafshës. Qentë e mesëm dhe të mëdhenj janë ata që kanë më shumë nevojë për stërvitje, por në përgjithësi, të gjithë mund të kenë energji të akumuluar.

Kafshimi i bishtit të qenit: shkaqe fizike dhe shëndetësore

Përtej arsyeve të sjelljes, qeni juaj mund të kafshojë bishtin e vet për arsye fizike dhe shëndetësore, kështu që kafsha mund të ketë pleshta apo edhe ndonjë lëndim në trup. Shikojeni më poshtë!

Pleshtat e bëjnë qenin të kafshojë bishtin

Nëse vëreni se nuk është ndonjë nga arsyet e përmendura më sipër që e bën qenin tuaj të ketë këtë lloj sjelljeje, shkaku mund të jenë pleshtat. Prandaj, për të zbuluar nëse ky është shkaku, thjesht kontrolloni tuajinbishtin dhe gjithë trupin.

Nëse e gjeni këtë insekt që ka trup të zgjatur dhe ngjyrë kafe të çelur, eliminoni. Bërja e kësaj është shumë e rëndësishme në mënyrë që qeni të ndalojë së kafshuari bishtin e tij, përndryshe do të jetë e pamundur të eliminohet kjo sjellje.

Lëndimet mund të jenë arsyeja

Qentë e vegjël janë më të ndjeshëm ndaj lëndimeve sepse kockat e tyre janë më të brishta. Përveç kësaj, është e rëndësishme që ta çoni periodikisht te veterineri për një ekzaminim më të detajuar, ku është e mundur të zbulohet lloji i dëmtimit.

Në përgjithësi, qeni juaj mund të fillojë të kafshojë bishtin e tij sepse ka një dëmtim, siç është rasti me një frakturë në coccyx, më e shpeshta. Pra, qeni e adopton këtë sjellje për të tërhequr vëmendjen tuaj në mënyrë që të shërojë këtë dhimbje.

Gjendrat anale

Nëse qeni juaj fillon të kafshojë vazhdimisht bishtin e tij, mund të jetë se anusi i gjëndrës është i përflakur . Ky problem do të shkaktojë shumë dhimbje në zonën e anusit dhe në bazën e bishtit, duke bërë që qeni të fillojë të kafshojë bishtin për të lehtësuar dhimbjen.

Gjendrat anale janë një zonë që është rreth anusit, i cili funksioni i tij është të lëshojë një substancë për t'u lubrifikuar ndërsa kafsha defekon. Megjithatë, kur kjo nuk ndodh, mund të ndodhë inflamacion.

Statusi shëndetësor

Përveç të gjitha shkaqeve të përmendura më sipër, qeni juaj mund të ketë një problem shëndetësor fizik osemendore. Është shumë e zakonshme që qentë të kenë probleme me lëkurën, të cilat mund të shkaktohen nga kërpudhat, zgjebe ose alergji, përveç kësaj, ata mund të kenë probleme me shtyllën kurrizore.

Ndërsa një qen plaket, mund të ndodhë që të ketë disa probleme neurologjike që ndikojnë në shëndetin tuaj mendor. Në raste të tilla, kafsha juaj mund të zhvillojë një obsesion për të kafshuar bishtin e vet.

Çfarë duhet bërë për të ndaluar qenin të kafshojë bishtin?

Do të shihni më poshtë se ka shumë mënyra për të ndaluar qenin tuaj të kafshojë bishtin e vet. Mësoni më shumë më poshtë!

Kushtojini vëmendje mikut tuaj

Qentë janë kafshë shumë shoqërore, kështu që ata gjithmonë kanë jetuar në një tufë. Kur nuk e shëtisni qenin tuaj, nuk i kushtoni vëmendje, do të jetë normale që ai të kafshojë bishtin e tij për të tërhequr vëmendjen tuaj.

Gjithashtu, mund të ndodhë që të lini kafshën tuaj shtëpiake. vetëm për një kohë të gjatë, me kalimin e viteve qeni mund të përfundojë duke zhvilluar një pamje të ankthit dhe stresit ndaj ndarjes. Prandaj, mos ndaloni kurrë t'i kushtoni vëmendje kafshës.

Mbajeni qenushin tuaj të pastër

Kur keni një qen, duhet t'i kushtoni gjithmonë vëmendje kafshës dhe të kujdeseni për higjenën e saj. Të kesh zakonin e pastrimit të kafshës çdo dy javë mund të parandalojë që pleshtat dhe llojet e tjera të sëmundjeve të arrijnë kafshën.

Kur do të lani kafshën, gjithmonë ndërroni shamponnormale dhe kundër pleshtave. Gjithashtu, nëse qeni juaj po kafshon bishtin e tij për shkak të pleshtave, tymosni shtëpinë për t'i eliminuar ato.

Ofroni ushqim ushqyes

Përfitimet e ushqimit të mirë të qenve përfshijnë lëkurë më të shëndetshme dhe më pak të ngjarë të ketë alergji dhe një shtresë e butë. Pasi t'i njihni të gjitha këto përfitime, është koha t'i ofroni kafshës ushqimin e duhur.

Dieta e qenit tuaj mund të përbëhet nga 70% ushqime të thata dhe 40% fruta dhe ushqime të lehta. Nëse dieta e qenit tuaj nuk ka lëndët ushqyese të nevojshme për të ruajtur shëndetin e tij fizik, ai do të fillojë të shfaqë probleme shëndetësore dhe të sjelljes.

Jepni stimulim fizik dhe mendor

Jepni stimulim fizik dhe mendor është shumë e rëndësishme. Kur shkaku i sjelljes është për shkak të energjisë së tepërt, do t'ju duhet ta stimuloni shumë kafshën, domethënë ta bëni shëtitje dhe të bëni aktivitet fizik.

Përveç kësaj, kafsha juaj mund të stresohet nga duke mos bërë asgjë ose për të qenë vetëm në shtëpi për një kohë të gjatë. Në këtë rast, ofroni lodra që e nxisin qenin të mendojë, si p.sh. fshehja e një topi së bashku me një ëmbëlsirë dhe lërja e tij ta kërkojë.

Shmangni qortimin ose ndëshkimin

Qeni juaj kafshon bishtin në vetvete nuk është sepse dëshiron, në fund të fundit, mund ta lëndojë atë. Prandaj, shmangni sa më shumë qortimin ose ndëshkimin e qenit, pasi këto veprime vetëm sa do ta bëjnë kafshën më shumëstresuar.

Në vend të kësaj, bëni disa nga metodat e përmendura më sipër, por mbani në mend se qeni nuk do të kalojë brenda natës që ta ndalojë këtë sjellje. Për këtë ju duhet të jeni të durueshëm, sepse me kalimin e kohës kafsha do ta shoqërojë komandën tuaj me sjelljen.

Vendosni një jakë elizabetiane

Nëse edhe pasi të keni testuar të gjitha metodat e përmendura më sipër nëse mundeni Mos e bëni qenin të ndalojë së kafshuari bishtin e vet, idealja është t'i vendosni kafshës shtëpiake një jakë elizabetiane. Dhe nuk keni pse të shqetësoheni, kjo lloj jake nuk dëmton.

Për ta bërë këtë, zgjidhni një material të butë ose jastëk, në mënyrë që kafsha shtëpiake të mos stresohet. Ky lloj ndërhyrjeje përdoret shpesh kur qeni ka një kruarje në bisht ose tashmë ka një lëndim në vend.

Kërkoni ndihmë profesionale

Edhe pasi të keni lexuar të gjitha këto këshilla për të ndihmuar qenin tuaj dhe nëse nuk ndiheni të përgatitur për t'i kryer ato, idealja është që të kërkoni ndihmë nga një profesionist. Mund të ndodhë që ju të provoni një nga metodat e mësuara këtu dhe të mos arrini asnjë rezultat, në këto raste kërkoni ndihmën e një profesionisti.

Mund të ndodhë që qeni të fillojë ta shfaqë këtë sjellje më shpesh. Gjatë një konsultimi me veterinerin ose një trajner, ai do të jetë në gjendje t'ju informojë nëse shkaku është për shkak të problemeve shëndetësore apo jo.

Mos lejoni që qeni juaj të kafshojë vetenbisht!

Nëse qeni juaj ka filluar të kafshojë bishtin e vet, kini kujdes, pasi kjo nuk është normale dhe mund të përfundojë duke u lënduar me kalimin e kohës. Përgjatë këtij artikulli ju keni zbuluar se çfarë mund të shkaktojë këtë sjellje, duke filluar nga qeni që dëshiron të tërheqë vëmendjen tuaj te një akumulim energjie.

Përveç kësaj, keni mësuar se kjo sjellje mund të zhvillohet për shkak të shëndetit fizik dhe mendor probleme. Qentë gjithashtu mund të kenë lëndime në trupin e tyre, kështu që për të lehtësuar dhimbjen ata mund të fillojnë të kafshojnë bishtin e tyre.

Së shpejti mësuat se çfarë duhet të bëni për të ndihmuar kafshën tuaj, që ai nuk do të vuajë në e ardhmja me një plagë në bisht. Prandaj, zbatoni të gjitha këshillat në praktikë dhe mos e lini qenin tuaj të mbetet në këtë sjellje.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.