Riprodhimi i kokateve: kujdesi, foleja, zogjtë dhe më shumë.

Riprodhimi i kokateve: kujdesi, foleja, zogjtë dhe më shumë.
Wesley Wilkerson

A është një detyrë e vështirë riprodhimi i cockatiel?

Kakatet janë krijesa miqësore, të dashura, të dashura dhe lozonjare, nuk është për t'u habitur që kujdestari mund të dëshirojë të ketë më shumë nga kjo shoqëri e këndshme. Prandaj, për ata që dëshirojnë të gërmojnë në këtë përpjekje për të inkurajuar disa kakale për të gjeneruar pasardhës, ky është një artikull që do të jetë shumë ndriçues.

Këtu do të trajtojmë aspektet qendrore të stimulimit të riprodhimit të shëndetshëm e kokave, dalja nga kushtet e kafazit dhe folesë, trajtimi i kujdesit për ushqimin e çiftit, banja dielli, arritja e kujdesit për vezët dhe zogjtë në rast se çifti ka probleme për t'u kujdesur për to.

I Shpresoj që ky të jetë një lexim ndriçues dhe udhëzues për kujdesin për riprodhimin e shëndetshëm të kokateve. Do të kuptoni se, pasi të keni marrë të gjitha masat paraprake, nuk është një detyrë e vështirë, por shpërblyese.

Përgatitja e kafazit për mbarështimin e kakateve

Kakatet janë shumë karizmatikë dhe të dashur zogjtë, megjithatë, ata kërkojnë shumë kujdes dhe përkushtim. Në këtë temë, ne do të përshkruajmë detajet më të rëndësishme për përgatitjen e një kafazi komod dhe stimulues që dashuria të lulëzojë midis kacave.

Madhësia ideale e kafazit

Kakatet janë zogj me përmasa mesatare, ndaj kanë nevojë kafaze me më shumë hapësirë ​​që të mos ndihendhe përdorni lugën ose shiringën në mënyrë që të mos ketë asnjë gabim dhe asnjë dëm për qenushin. Nëse keni dyshime, konsultohuni me një veteriner.

Çfarë duhet bërë kur prindërit nuk kujdesen për qenushin

Është një fenomen i rrallë, por mund të ndodhë që prindërit të braktisin këlyshët e tyre. Kur bëhet fjalë për cockatiels, këlyshët janë të brishtë dhe mund të vdesin lehtësisht nëse kjo ndodh. Gjëja e parë që duhet të bëni është të ndryshoni folenë dhe ta vendosni në një kafaz tjetër të qetë, të thatë dhe pa rrymë.

Meqenëse zogu nuk ka një sistem ngrohjeje biologjike të zhvilluar, foleja do të duhet të ngrohet dhe mund të jetë nëpërmjet një llambë 60w të vendosur nën fole. Përdorni ushqimin për fëmijë si ushqim, siguroni ujë të freskët dhe pastroni në mënyrë rutinore folenë. Në gjashtëdhjetë ditë, zogu mund të largohet nga ushqimi i foshnjës dhe të ushqehet si një i rritur.

Më shpërblyese se sa mund të mendoni

Për ata që synojnë të nisin këtë udhëtim të riprodhimi i kockave të tyre, qoftë për arsye personale ose për mbarështim komercial, ky artikull synon të zhytë lexuesin në situatën dhe të ofrojë udhëzime dhe sqarime.

Si të gjithë zogjtë, edhe zogjtë kanë nevojat dhe dobësitë e tyre specifike, duke qenë të nevojshme të veçanta kujdes dhe vëmendje, veçanërisht në lidhje me këlyshët. Rritja e zogjve të kakatelit është një përvojë unike, veçanërisht kur i dëgjon ato duke cicëruar brenda vezës, dheështë shpërblyese të kontribuosh në këtë ngjarje të natyrës.

Për kujdestarët e kafshëve, shokët janë si anëtarët e familjes dhe është e vështirë të vëzhgosh një kafshë që nga lindja, të bashkëpunosh me të dhe të mos ndihesh i lidhur. Ky artikull ka për mision jo vetëm të informojë, por të inkurajojë ata që përballen me këtë përpjekje.

të shtrënguar, të stresuar dhe të mbytur, përndryshe mund të zhvillojnë edhe depresion. Ndaj, duke synuar mirëqenien e kokatit tuaj, ju rekomandojmë një kafaz me përmasa 32 cm lartësi, 43 cm gjatësi dhe 22 cm gjerësi dhe me rrjetë të imët, siç rekomandohet për shpendët me përmasa mesatare.

Kutia për ndërtimin e folesë

Mbajtja e një kutie zogjsh në një kopsht është shumë e dobishme, pasi zogjtë ushqehen me insekte që mund të dëmtojnë bimët. Në mënyrë që zogjtë tuaj të kënaqen duke qenë përreth, është thelbësore një fole komode dhe e pajisur mirë.

Le të kalojmë te artikujt më të rëndësishëm në kutinë e folesë: mendoni për pijet dhe ushqyesit e vegjël, furnizoni kutinë me ushqim në kohën e ushqimit të pakët dhe zgjidhni vendet me hardhi. Duke qenë se kokatet priren të jenë pak më të mëdhenj se zogjtë e tjerë, do t'ju duhet një vrimë me diametër rreth 25 cm. Duke pasur parasysh këto kërkesa, ka të ngjarë që zogjtë tuaj të bëjnë folenë në pranverë.

Aksesorët për kafazin e kokateve

Aksesorët e bëjnë një kafaz shumë më komod dhe argëtues, rekomandimi bazë është: a shatërvan për pije, një ushqyes, një vaskë dhe disa lodra për të kaluar kohën. Pijet dhe ushqyesit mund të jenë enë plastike, qeramike ose balte, pasi ato janë të lehta për t'u pastruar dhe rezistente.

Vaskat janë të dobishme, pasi zogjtë pëlqejnë një banjë freskuese në mot të nxehtë. Pasduke bërë banjë, rekomandohet dezinfektimi i vaskës në mënyrë që të mos krijohet një ambient i ndotur. Sa i përket lodrave, është interesante të keni lëkundje, rrjeta me top dhe trokitje. Kjo do ta kthejë kafazin në një shesh lojërash të vërtetë.

Kujdesi për shëndetin për riprodhimin e kokateve

Zogjtë priren të jenë kafshë të brishta, kështu që ka masa paraprake që duhen mbajtur parasysh në lidhje me riprodhimin e tij . Është e rëndësishme të merren parasysh kushtet e ndryshme që ndërhyjnë në shëndetin e zogut dhe mundësitë e riprodhimit. Me kujdes që nga lindja, zogjtë do të rriten të fortë dhe të shëndetshëm.

Sezoni i mbarështimit të kakateve

Tani le të hyjmë në temën e dashurisë për kakatilet. Një pikë e rëndësishme është që ju ta blini kokatin tuaj kur zogu është i ri, sepse sa më e vjetër të jetë kafsha, aq më i rremë dhe më pak i njohur do të jeni me ndryshimet e sjelljes së tij.

Shiko gjithashtu: Kalërimi: kuptoni se çfarë është, përfitimet dhe këshillat për të filluar

Të gjithë zogjtë kanë sjellje për të tërhequr partnerin e tyre. (a) dhe shoku. Meshkujt janë më kërcyes, këndojnë më shumë dhe shqetësohen. Femrat ngrenë bishtin dhe cicërijnë butësisht tek meshkujt. Megjithatë, ajo që inkurajon më shumë dëshirën për t'u riprodhuar është një fole në kafaz.

Kontrollimi i shëndetit të kacave

Zogjtë në përgjithësi janë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve, veçanërisht nëse mjedisi i tyre është i ndotur dhe i ekspozuar, prandaj, pastrimi rutinë dhe mbrojtja nga dielli dhe era, janë këshilla të shkëlqyera për të ruajtur shëndetin e mirë tëSa i përket simptomave, ka disa që duhen mbajtur parasysh dhe të jenë të vetëdijshme nëse shfaqen: zog i qetë dhe i dëshpëruar, zvogëlim i vokalizimit dhe të kënduarit, vështirësi në frymëmarrje, sekretim në vrimat e hundës, diarre dhe humbje të peshës. Së fundi, ka edhe një element tjetër që diskutohet rrallë: stresi. Cockatiels nuk i pëlqejnë zhurmat e forta dhe vendet e shqetësuara, pasi kjo i bën ata të frustruar dhe të prirur për t'u sëmurur.

Kakatet kanë nevojë për banjë dielli

Pabesueshmërisht, rrezet ultraviolet (UV) për zogjtë janë thelbësore. Cockatiels nuk mund të dallojnë seksin e partnerit të tyre nëse janë në prani të dritës natyrale. Ata shohin qartë rrezet UV; pa të, është si të jetosh në një botë bardh e zi.

Shiko gjithashtu: Jaracuçu: fletë teknike, karakteristika dhe më shumë informacion

Zogjtë përdorin rrezet UV nga dielli për funksionimin e duhur të metabolizmit të tyre. Ato nisin prodhimin e vitaminës D3, rregullojnë ciklin cirkadian dhe funksionimin e duhur të gjëndrave.

Drita artificiale nga llambat nuk mjafton. Me kalimin e kohës, kokatet mund të bëhen të stresuar, të shqetësuar dhe të sëmurë pa e ditur pronarët e tyre pse. Prandaj, banja e rekomanduar e diellit nga kokatieli është e butë - por efektive - nga ora 8 deri në 9 të mëngjesit.

Ushqimi i mirë është i rëndësishëm për riprodhimin

Për këdo që ka një kafshë shtëpiake, ushqimi është thelbësor për shëndeti i shoqëruesit tuaj dhe me cockatiels nuk është ndryshe. Adieta e tyre është e larmishme dhe pronari mund të zgjedhë nga: bishtajore, perime, fruta, fara dhe ushqime.

Tashmë është thënë se një fole e mirë në kafazin e çiftit do t'i nxisë ata të bëjnë zogj, por ne nuk doni të lini mënjanë rëndësinë e të ushqyerit të mirë për çiftëzimin. Prandaj, ushqimet e mësipërme duke qenë të freskëta, të shtuara në ushqimin industrial përbëjnë një dietë të ekuilibruar dhe ideale për lindjen e foshnjave të shëndetshme.

Shenjat e periudhës së riprodhimit të kokave

Ju kanë marrë të gjithë kujdesin e duhur për folenë dhe shëndetin. Tani është koha që kokatet të fillojnë kërcimin e çiftëzimit dhe dashurinë e përsosur. Le të kontrollojmë detajet tani:

Mashkulli që përgatit folenë

Kokatielli mashkull ndryshon në mënyrë drastike mënyrën e të qenit kur afrohet momenti i dashurisë. Ai bëhet më i shqetësuar, godet objektet në hekurat e kafazit, këndon më fort (si një serenatë), kërcen më shumë dhe ngre krahët.

Ata e bëjnë këtë edhe pa femra përreth, gjë që i bën shumë t'i ngatërrojnë me një femër. në vapë. Meshkujt bëhen më territorialë dhe ndihmojnë në ndërtimin e folesë; Gjithçka për të demonstruar se ato janë ndeshje të mira për bashkëshortët e mundshëm.

Vallëzimi i çiftëzimit

Në moshën rreth 12 deri në 18 muajsh kacafili arrin pjekurinë e tij seksuale. Ndryshe nga sa mund të mendohet, kakatet nuk kanë nevojënjë periudhë specifike të vitit për t'u çiftuar, domethënë, çiftet mund të riprodhohen gjatë gjithë vitit.

Pasi çifti është bashkë, mashkulli i këndon me entuziazëm femrës për të treguar interesin e tij, lëviz kreshtën e saj dhe hap krahët . Femra përgjigjet duke vokalizuar duke treguar se e pranon mashkullin, ajo lëviz bishtin lart dhe e anon trupin poshtë në shenjë se është gati për çiftëzim.

Më në fund, mashkulli vendoset sipër saj, duke prekur cloaca me cloaca për të shkëmbyer materialin gjenetik. Veprimi mund të përsëritet disa herë në ditë.

Ndryshimi i sjelljes së kakateve

Një nga ndryshimet më të qarta është fakti se ato bëhen më të zhveshur dhe të tërhequr gjatë fazës së çiftëzimit. Meshkujt bëhen më territorialë, duke hapur krahët dhe papritur duke rrahur dorën e kujdestarit, i cili mund të mos e ketë vënë re ndryshimin.

Prindërit izolohen dhe pushojnë së kënduari gjatë periudhës së inkubacionit të zogut, një mekanizëm mbrojtës në mënyrë që të për të mos tërhequr vëmendjen e grabitqarëve në folenë e pambrojtur. Mashkulli dhe femra ndërrohen gjatë inkubacionit, i gjithë procesi mund të jetë shumë rraskapitës, kështu që kokatet përpiqen të riprodhohen në periudha të bollëkut më të madh të ushqimit.

Hapat për riprodhimin e kakateve

Nëse ju keni ndjekur udhëzimet deri këtu, tashmë duhet të shihni rezultatet: mashkulli dhe femra juaj tani duhet të kenë kaluartë muajit të mjaltit dhe vuri vezët. Tani është koha për të kuptuar sjelljen dhe nevojat e prindërve dhe për t'i ndihmuar ata me çdo gjë që është e nevojshme.

Gjenerata e vezëve

Kokatët e mbarojnë maturimin seksual në 12 muaj, rekomandohet të riprodhohen me vetëm 18 muaj, pasi është momenti kur kanë arritur moshën madhore të plotë. Cockatiels kanë rreth dy deri në tre tufë në vit, duke hedhur katër deri në shtatë vezë për tufë. Këshillohet që pasardhësit të ndahen kur të jenë 8 javësh.

Kakatet mund të paraqesin mutacione në ngjyrat e tyre duke filluar nga jeshile e hapur, duke kaluar nëpër të verdhën lutino dhe mund të arrijnë edhe të bardhën albino. Ata japin një sugjerim të caktuar se kur janë gati të bëjnë vezë, feçet e tyre bëhen më erëmirë dhe më të mëdhenj përpara kohës së vendosjes së vezëve.

Inkubimi i vezëve

Sapo veza e parë është e vendosur, femra nuk qëndron në fole dhe kjo është normale, ajo fillon të pjellë vetëm pas vezës së dytë ose të tretë. Mashkulli bashkëpunon me femrën në çelin e vezëve, zakonisht ai çelet gjatë ditës dhe femra pasdite dhe natën. Ky proces zgjat rreth nëntëmbëdhjetë ditë dhe mund të zgjasë më shumë për shkak të variacioneve të temperaturës dhe disponueshmërisë së ushqimit.

Në këtë fazë, është thelbësore që të keni një tas me ujë në kafaz që të lahen kokat, siç është. rekomandohet që pendët e prindërve të lagen gjatë pjelljes për të balancuar temperaturën. DHEështë e mundur që disa vezë të hedhura nuk janë fekonduar; prandaj, kujdestari duhet ta hedhë vezën vetëm pas një periudhe prej 30 ditësh.

Zhvillimi i fetusit të fëmijës

Pasi të jenë hedhur vezët, mos u përpiqni ta hapni vezën në asnjë mënyrë dhe le të vijojë procesi natyror. Me zogjtë e lindur tashmë, lërini prindërit të bëjnë ushqimin. Thjesht jepni ushqimin dhe në rast se çifti nuk është në gjendje ta përballojë atë, kujdestari mund t'i japë ushqim për fëmijë, por është mirë të kërkoni këshilla nga një veteriner.

Kujdesi juaj për kokat e bebeve është të kontrolloni çdo ditë se janë mirë, nëse ushqehen dhe nëse ka pasur ndonjë vdekje. Forconi ushqimin e prindërve gjatë kësaj periudhe. Ka disa ushqime të industrializuara të përshtatshme për këtë moment kujdesi për këlyshët.

Kujdes shtesë në riprodhimin e kokave

Është gjithmonë e rëndësishme të mbani parasysh të gjitha masat paraprake, por nuk dëmton të kuptosh më thellë dhe të marrësh masa më specifike për të mos u kapur në befasi. Këtu janë disa rekomandime shtesë për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien e kakateve.

Mos e shqetësoni folenë e kakateve

Foleja e kakateve fillimisht është në vrima në trungjet e pemëve të eukaliptit. Foleja e kakatit duhet të jetë në një kuti më vete dhe të përdorë tallash për të rreshtuar vendin ku zogu do të lëshojë vezët. Pasi të kenë lindur këlyshët, mos e preknivezët dhe tek pulat; do të vini re se ato bëhen më të qeta dhe në atë moment nëna po kujdeset për viçin. Thjesht vëzhgoni nga larg dhe mbështesni nënën me furnizimin me ushqim.

Shmangni kryqëzimin e kokateve të lidhura

Termi i përdorur për të afërmit që prodhojnë një fëmijë është "inbreeding". Bashkësia familjare është një fenomen që duhet shmangur në natyrë, pasi rrit mundësinë e shfaqjes së problemeve dhe anomalive gjenetike, keqformime dhe deformime të papajtueshme me jetën, duke çuar në vdekje.

Merrni parasysh të dhënat e përmendura tashmë këtu. : kokateve u duhen 12 muaj për të arritur pjekurinë e plotë seksuale; prandaj, kokatet meshkuj dhe femra në të njëjtin kafaz ndoshta do të lindin zogj. Prandaj, shmangni lënien e zogjve me vëllezërit e motrat e tyre për një kohë të gjatë pas pjekurisë seksuale.

Mund ta ushqeni zogun pas një kohe

Rreth njëzet ditë pas hedhjes së vezës, zogu i kakatit thyen guaskën dhe më në fund lind. Prindërit i ushqejnë zogjtë pa probleme të mëdha, por është mirë të tregoheni të vëmendshëm, sepse nëse diçka nuk shkon, duhet të ndërhyni.

I vetmi ushqim që tregohet për kokatin është ushqimi për fëmijë i përshtatshëm për. specie, pasi tashmë vjen me enzima për tretje. Orientimi është të ushqeheni gjashtë deri në tetë herë në ditë, duke u zvogëluar gradualisht deri në tridhjetë ditë të jetës, me katër vakte në ditë. Ndiqni udhëzimet e prodhuesit
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.