Sportet e kuajve: mësoni rreth zbutjes, vaquejada dhe shumë më tepër

Sportet e kuajve: mësoni rreth zbutjes, vaquejada dhe shumë më tepër
Wesley Wilkerson

A e dini se çfarë sportesh mund të praktikohen me kuajt?

Kali është një kafshë që ka shoqëruar njerëzit në udhëtimin e tyre evolucionar që nga kohërat primitive. Zakonisht si shoqërues për punë të palodhur, për lëvizjen e njerëzve dhe sendeve, përveç përdorimit të gjerë në luftëra. Kuajt ishin një pjesë thelbësore e evolucionit njerëzor dhe jo rastësisht do të shfaqeshin sportet e praktikuara me ta.

Në këtë artikull do të diskutojmë llojet më të ndryshme të sporteve me kuaj, të quajtura sportet e kuajve. Shikoni këto sporte nga më klasikët tek më të fundit dhe të pazakontë. Ekziston një univers praktikuesish të këtyre sporteve, duke filluar nga më të relaksuarit deri tek më ekstremët dhe më të rrezikshmit. Me siguri do të gjeni modalitetin e përsosur për ju!

Sportet e njohura të praktikuara me kuaj

Megjithëse sportet me kuaj nuk janë të njohura gjerësisht në kulturën tonë, ka një sërë sportesh të kuajve që janë të zakonshme në mediat. Këtu do të diskutojmë disa nga këto sporte dhe rregullat e tyre.

Zbutja klasike

Zbutja klasike është një sport që vlerëson lidhjen dhe mirësjelljen e kalorësit dhe kalit, duke pasur Rregulla shumë rigoroze, ku çdo lëvizje jashtë linjës ndëshkohet me humbje të rëndë pikësh. Kjo veshje synon të bëjë kalin të përcjellë një imazh të butësisë së pastër gjatë kryerjesSportet e kuajve janë një rrëfim i traditave të paraardhësve tanë. Një trashëgimi e vërtetë po kalon.

Çdo sport është një festë e më të mirës që mund të ofrojë trupi i njeriut. Në sportet e kuajve, ka një festë të lidhjes midis njeriut dhe kafshës. Puna ekipore që kapërcen speciet dhe reflekton se njerëzit nuk evoluan vetëm.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për peshkim? Në det, me shtyllë e jo vetëmurdhëron.

E lindur në Greqinë e lashtë, kafsha stërvitej dhe kujdesej në mënyrë të veçantë, pa dhunë dhe me ushqimin e saj. Objektivi i zbutjes klasike është të promovojë poezinë në formën e lëvizjes.

Është si një balet mbi katër këmbë, ku dirigjenti duhet të dijë përmendësh rendin e lëvizjeve dhe mënyrën se si t'i kryejë ato në mënyrë të përsosur. Për të arritur një mjeshtëri të tillë, nevojitet shumë kohë stërvitje dhe praktikë.

Kali duhet t'i ekzekutojë komandat e mbajtësit në mënyrë të qetë dhe të natyrshme, përveçse të kryejë në mënyrë perfekte lëvizjet e përcaktuara nga vlerësuesit. Është një sport olimpik që është më i vështirë nga sa sugjerojnë paraqitjet.

Vaquejada

Vaquejada e ka origjinën në verilindje, por sot është e pranishme në skenën kombëtare. Sporti konsiston në lëshimin e një kau në një pistë, në të cilin dy kauboj duhet ta ndjekin, duke u përpjekur ta rrëzojnë, në mënyrë që të mbetet me të katër këmbët lart.

Vaquejada është një sport intensiv, me rreziku i aksidenteve, rrëzimeve dhe reagimit të demit në mënyrë agresive, është pikërisht kjo adrenalinë që ka krijuar interes për ngjarjen. Janë bërë shumë investime si në cilësinë e shoferit ashtu edhe në kalin, pasi nevojitet një forcë e madhe për të rrëzuar një ka.

Kërcimi

Siç tregon edhe emri, sporti është bazuar në në lloje të ndryshme të kërcimit me pengesa. Edhe pse duket e thjeshtë dhe objektive, kërkon shumë nga kali, ashtu siç duhetPërfundoni një rrugë të vështirë, me lloje të ndryshme kërcimesh, në kohën më të shkurtër të mundshme.

Edhe ky është një sport olimpik dhe gëzon prestigj të mirë. Meqenëse vetëm kafshët më të përgatitura mund të performojnë mirë.

Kalërim

Termi "kuajizëm" është emri i artit të kalërimit të kuajve, nga i cili janë marrë provat olimpike me kuaj. Disa nga këto teste janë: kërcimi (përmendur më lart), veshjet, ngarje dhe vrapim.

Kalërimi është një praktikë që vjen nga lashtësia. Njerëzit e lashtë kishin mënyrat e tyre të kalërimit dhe origjinën e tyre të kuajve, kështu që është një traditë e lashtë. Vetëm në 1883, kalorësia zhvilloi rregulla të unifikuara, pasi filloi të konkurrohej në Lojërat Olimpike.

Galope Racing

Galope Racing është stili më i përhapur i sportit të kuajve në kulturën pop . Është gara klasike e kuajve, shumë e pranishme në filma dhe seriale, ku mund të vihet bast se kush do të jetë fituesi. Është gjithashtu një sport që kërkon shumë nga kafsha.

I përbërë nga një kalorës dhe një kalë, sporti konkurrohet në pista të krijuara posaçërisht për këtë qëllim, që variojnë nga 400 deri në 4000 m. Me 4000 që quhet "çmimi i madh", në të cilin vihen baste shuma të mëdha parash dhe fituesi konsiderohet një personazh i famshëm në fushë.

Polo

Polo është një lloj futbolli për kuajt. Ai përbëhet ngady skuadra, me katër kuaj dhe kalorës, duke qenë një portier, një mesfushor dhe dy sulmues. Objektivi është ta çoni topin drejt portës së armikut duke përdorur shkopinj të gjatë.

Çdo raund zgjat shtatë minuta dhe e gjithë ndeshja zgjat deri në pesëdhjetë minuta, fiton skuadra që shënon më shumë gola. Në çdo raund kuajt ndërrohen, është një sport intensiv dhe rreziku i përplasjeve dhe aksidenteve është i vërtetë, gjë që e bën atë shumë të rrezikshëm.

Kakonja

Kakonja ka sukses, kur në në të njëjtën kohë, të jetë një sport madhështor dhe radikal. Është madhështore sepse doli nga butësia dhe harmonia mes kalit dhe kalorësit në kohët e lashta. Besohet se origjina është në mënyrën se si kalorësi i hipi kalit, praktika kishte krijuar mënyra të qeta dhe të sakta që do të ishin një spektakël për t'u parë.

Pavarësisht lehtësisë së treguar, harkimi është një sport ekstrem, sepse mbajtësi duhet të kryejë manovra në majë të kalit. Kjo detyrë do të ishte tashmë e vështirë nëse kafsha do të ishte e palëvizshme, por ato duhet të kryhen ndërsa kali është duke lëvizur.

Enduro Equestre

Burimi: //br.pinterest.com

The enduro i ngjan një maratonë, ku ka një kurs të gjatë që duhet përfunduar. Rruga mund të ndryshojë nga 20 në 160 km në distancë. Ka dy modalitete: shpejtësia e kufizuar dhe shpejtësia e lirë.

Në shpejtësinë e kufizuar, ku nisin fillestarët, rrugët variojnë nga 20 deri në 40 km dhe shpejtësia eKafsha nuk duhet të kalojë 12 km/h. Sa i përket shpejtësisë së lirë, mosmarrëveshja vendoset nga kush arrin i pari në distanca që variojnë nga 60 në 120 km. Në të dyja modalitetet, ka ndalesa të detyrueshme për të kontrolluar gjendjen shëndetësore të kalit.

Lojë me xhep

Loja e vrimave të akullit e ka origjinën në antikitet, pasi është një sport që përfshin shkathtësinë dhe armët e luftës. Në këtë lojë, kalorësi duhet të mbledhë një send, në shumë raste një unazë ose një frut, duke mbajtur një shpatë ose shtizë.

Kuajt duhet të vrapojnë për të arritur objektin së pari, ta mbledhin dhe ta çojnë në pikën. e nisjes. Objekti mund të jetë në tokë ose i pezulluar deri në 2.5 m. Prandaj, loja me sëpata është një sport që kërkon fokus dhe shkathtësi ekstreme nga shoferi.

Ngjarja me tre fuçi

Ngjarja me tre fuçi është një sport i thjeshtë dhe ka një audiencë të gjerë një sërë praktikuesish, nga të rriturit tek fëmijët, fillestarët dhe ekspertët në kalërimin. Sporti konsiston në atë që kalorësi rrotullon tre daulle të rënda gjatë kalërimit.

Tri daullet janë të vendosura në formë trekëndëshi tridhjetë metra larg njëra-tjetrës. Kushdo që rrotullon tre daullet në kohën më të vogël fiton. Bateritë duhet të rrotullohen plotësisht, 360º, nga e majta në të djathtë. Është një sport i thjeshtë, por që kërkon harmoni mes kalit dhe kalorësit.

Shiko gjithashtu: Dachshund me flokë të gjatë: çmimi, veçoritë, si të kujdeseni dhe më shumë!

Gjashtë Beacons

Burimi: //br.pinterest.com

Gjashtëobjektivat kërkojnë shkathtësi dhe shumë saktësi. Sporti përbëhet nga kafsha përballë gjashtë shtyllave, të cilat duhet të anashkalohen në një zigzag pa përplasje. Nëse ka të tilla, do të ketë penallti me rritje në kohën e fundit.

Pas arritjes së qëllimeve, kali duhet të shkojë në një pikë përfundimi që është paralel me vendin ku ka nisur. Fiton pjesëmarrësi që e përfundon testin në më pak kohë. Pavarësisht se duket e thjeshtë, gara kërkon shkathtësi dhe koordinim, me kategori për amatorë, me përvojë dhe ekspertë.

Kalërimi

Kalërimi është sporti më i thjeshtë dhe më i arritshëm në të gjithë listën tonë , e cila tërheq fillestarët dhe veteranët në praktikë. Objektivi kryesor është kryerja e një turneu, nuk ka konkurrencë. Kështu, është praktika më e rekomanduar për ata që duan të fillojnë të familjarizohen me kalërimin.

Udhëtimi mund të ushtrohet me tre shpejtësi: marsh, trot dhe galop. Në të gjithë Brazilin, ka grupe të ndryshme që promovojnë kalërim me karakteristika të ndryshme, qoftë nga një shteg në pyll deri në një shëtitje në fshat. Është një moment i pasur për të krijuar një lidhje mes njeriut, kafshës dhe natyrës.

Sportet me kuaj të famshëm jashtë vendit

Kemi parë disa sporte që kanë famë, por jashtë vendit, ka një të panjohur. qark për brazilianët rreth sporteve të kuajve. Të ndryshme në lloj, rregulla dhe praktika, le të shohim në këtë temë disasportet që variojnë nga "të ndryshme" në "krejtësisht të pazakonta".

Bordi me kalë

Burimi: //br.pinterest.com

Bordi me kalë është një sport i ri dhe inovativ. Ai përbëhet nga një shofer mbi kalë, i cili tërheq, me litar, një person tjetër që është në një dërrasë me rrota. Ekzistojnë dy lloje të modalitetit në hipur në kalë: gara e tërheqjes dhe arena.

Gara e tërheqjes është e thjeshtë, dy ekipe garojnë për të arritur në vijën e finishit të parët, duket e lehtë, por personi në bord duhet të ruajë ekuilibër dhe qëndrueshmëri, shumë shpejtësi dhe do të bjerë. Arena përbëhet nga një pistë plot me pengesa, të cilat duhet të anashkalohen nga kali dhe personi në tabelë.

Justing mesjetar

Ka qenë në të kaluarën një skenë për të treguar fisnikëria dhe zgjidhja e mosmarrëveshjeve midis luftëtarëve dhe familjeve me ndikim. Jousting ka parë një rigjallërim të kohëve të fundit dhe pak rregulla kanë ndryshuar, me kalorës që mbajnë ende parzmore, mburoja, helmeta dhe shtiza.

Sporti përbëhet nga një shesh patinazhi i madh, me një kalorës në çdo skaj. Ata duhet të godasin kundërshtarin me shtizën e tyre, ndikimi mund të jetë 40 km në orë. Në ditët e sotme, ekzistojnë një sërë masash që e bëjnë praktikën më të sigurt se në të kaluarën, por megjithatë është mjaft e rrezikshme.

Polocrosse

Burimi: //br.pinterest .com

Polocrosse ka disa ngjashmëri me polon, kështu që le të përqendrohemi nëpikat tuaja unike. Në polocrosse, vetëm një kalë lejohet për të gjithë lojën, që do të thotë se përpjekja e kafshës është më intensive. Sporti kërkon punë ekipore, pasi është i strukturuar që çdo anëtar të kalojë vazhdimisht topin tek të tjerët.

Ekipi përbëhet nga gjashtë anëtarë, vetëm tre në fushë dhe tre rezervë, me anëtarë të alternuar në fund të gjithmon. Polocrosse ka pasur gara mbarëbotërore çdo katër vjet që nga viti 2007.

Mounted Archery

Burimi: //br.pinterest.com

Ky është një tjetër sport që i ka rrënjët në praktikat e lashta. Çfarë mund të bëjë dallimin mes fitimit apo humbjes së një beteje, sot është një sport që ka fituar shumë popullaritet, me disa peticione për ta përfshirë në lojërat olimpike.

Shoferi duhet të udhëtojë, rreth 100 m dhe goditi objektivat me gjuajtje me hark, gjë që e bën gjithçka edhe më të vështirë pasi galopimi e bën qëllimin të paqëndrueshëm, duke qenë një sport që kërkon bëma të rafinuara të shkathtësisë. Kursi duhet të përfundojë në vetëm njëzet sekonda.

Tent Pegging

Burimi: //us.pinterest.com

Tent Pegging është kategoria më e gjerë që përfshin lojën e piketave, qitje jousting dhe montuar. Është një sport që synon shoferin të shtypë ose të shpojë objektivat që janë në tokë ose të varura duke përdorur një shtizë, shpatë ose duke goditur një objektiv gjatë kalërimit.

Kategoria përfshin kuintanëpunim, i cili konsiston në zhveshjen e një manekini pa e shpuar ose pa e rrëzuar nga piedestali. Në varësi të llojit të kapjes së tendës, rregullat do të përcaktojnë madhësinë dhe peshën e kalit, racën dhe karakteristikat e armës së përdorur.

Testi i shkathtësisë

Testi i shkathtësisë është një modalitet që përveç se është i fundit, që nga viti 2009, është tërësisht demokratik, kushdo, kudo mund të marrë pjesë. Pjesëmarrësi më i ri i regjistruar ndonjëherë ishte vetëm katër vjeç.

Klubi Ndërkombëtar i Shkathtësisë së Kuajve (IHAC) publikon zyrtarisht se si duhet të duken gjurmët, në mënyrë që të filmoni veten duke vrapuar me kalin tuaj dhe të merrni pjesë në internet. E thjeshtë dhe e pakomplikuar, megjithatë, çdo këngë kërkon disa specifika dhe videot kontrollohen për mashtrime të mundshme. Është një modalitet që synon të zgjerojë praktikën e kalërimit në sa më shumë njerëz.

Përmirësimi i aftësive midis njeriut dhe kafshës

Kuajt i kanë shoqëruar njerëzit që nga formimi i qytetërimi. Në fillim si shoqërues thelbësorë për punë dhe luftë, e më vonë si simbole luksi dhe statusi. Sporti i kuajve është diçka që u shfaq natyrshëm me thellimin e lidhjes njerëzore dhe kafshëve.

Është interesante të theksohet se disa popuj i përdornin kuajt në një mënyrë specifike, pasi kishin tradita të ndryshme dhe mënyra të ndryshme luftimi. Prandaj,
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.