Surucucu pico de jackfruit: Njihuni me këtë gjarpër të madh helmues

Surucucu pico de jackfruit: Njihuni me këtë gjarpër të madh helmues
Wesley Wilkerson

A keni parë ndonjëherë një jackfruit jackfruit surucucu?

Shpesh, në bisedat, lajmet dhe raportimet për gjarpërinjtë e mëdhenj dhe helmues, hasim lloje të tilla si gjarpri me zile dhe nepërka e gropës. Megjithatë, ajo që shumë nuk e dinë është se ekziston një gjarpër edhe më i madh që është po aq i rrezikshëm: thumbi i jackfruit.

I konsideruar si gjarpri më i madh helmues në Amerikën e Jugut, helmi i tij mund të vrasë shpejt një person të rritur dhe te viktimat më të vogla helmi i tij mund të ketë një efekt pothuajse të menjëhershëm.

Ky artikull do t'ju mbajë të informuar për karakteristikat e tij kryesore dhe do t'ju kënaqë me historitë dhe legjendat e treguara nga komunitetet që jetojnë me surucucu pico-de -jackfruit. Ishe kurioz? Shikoni të gjitha më poshtë!

Karakteristikat e përgjithshme të thumbave të jackfruit

Kishti i jackfruit ka karakteristika të jashtëzakonshme që e bëjnë atë një gjarpër unik, por edhe një gjarpër të frikshëm. Më poshtë, pikat kryesore të tij si ushqimi, riprodhimi, habitati dhe më shumë.

Emri

Emri i tij shkencor është Lachesis Muta , nga Viperidae familjare. "Muta", që do të thotë fidan në latinisht, i referohet dridhjes së bishtit të ngjashëm me tingullin e prodhuar nga gjarpri me zile.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një merimangë? E madhe, e zezë, helmuese dhe më shumë

Quhet gjerësisht surucucu pico-de-jaca, sepse luspat e tij janë të ngjashme me lëvorja e një drithi. Ka edhe rajone që zakonisht e quajnë surucutinga ose zjarr surucucu. Edhe pas emrit tuajEkziston një mit që pretendon të jetë një haraç për tre motrat e mitologjisë greke që vendosën fatin e njerëzve dhe perëndive: Moiras Clotho, Lachesis dhe Atropos.

Karakteristikat vizuale

Surucucu pico de jackfruit paraqet ngjyra që kamuflohen midis degëve dhe gjetheve të thata, që ndryshojnë midis nuancave të kafesë së lehtë dhe të errët, dhe njollave të zeza në forma diamanti.

Është gjithashtu e mundur të vërehen luspa të mprehta shumë të ngjashme me lëvoren e një drithi dhe një luspa më të zgjatur në bishtin e saj. Këto karakteristika e bëjnë të lehtë identifikimin. Meshkujt e specieve mund të arrijnë rreth 2.5 metra gjatësi, ndërsa femrat mund të arrijnë 3 metra. Me këto matje, nuk ka gjarpër helmues më të madh se ky në Amerikën e Jugut.

Shpërndarja dhe habitati i këtij gjarpri

Surucucu pico-de-jaca është një specie e gjarpërinjve tokësorë, habitati ndodh natyrshëm në pyjet parësore, kryesisht në pyjet e Amazonës dhe pyllin Atlantik (nga Paraíba, në veri të Rio de Janeiro), ku gjen mjedisin e përsosur për mbijetesën e tij, pasi ky gjarpër preferon mjedise më të lagështa. 3> Megjithatë, sipas portalit Aldeia da Gente, disa gjarpërinj të kësaj specie u gjetën pranë Aldeias (një fragment i pyllit të Atlantikut që ndodhet në shtetin e Pernambuco). Disa studiues zbuluan se shpyllëzimi është shkaku kryesor i këtij kërkimi për të rejahabitatet.

Shiko gjithashtu: Zogu i zi (graúna): përshkrim, si të shumohet dhe shumë më tepër

Ushqimi

Shkurre jackfruit jackfruit ushqehet me gjahun si brejtësit e vegjël (minjtë, ketrat, agoutis) dhe marsupialët (possums dhe sarues), duke kontribuar në kontrollin e popullsisë së këtyre specieve. Ky gjarpër ka një goditje të saktë dhe një helm shumë të fuqishëm që shkatërron qelizat e trupit dhe nuk u ofron viktimave të tij shumë mundësi.

Për të kapur prenë e tij, ky gjarpër ka gjithashtu një gropë reale që funksionon si një radari. Kjo është një karakteristikë e gjarpërinjve nga familja viperidae , domethënë një vrimë e vendosur midis syve dhe vrimës së hundës që i lejon atij të kapë ndryshimin e temperaturës dhe, me këtë, ndjen praninë e kafshëve të tjera.

Sjellja

Megjithëse njerëzit e konsiderojnë atë një zvarranik jashtëzakonisht agresiv, surucucu me kulm jackfruit do të sulmojë vetëm kur ndihet i kërcënuar. Kur pushon gjatë ditës, do të sulmojë vetëm nëse rastësisht dikush e pengon ose e shkel.

Natën, ky gjarpër bëhet më aktiv dhe agresiv, ndaj nuk është ide e mirë të afroheni. për një gjarpër kaq të rrezikshëm.

Në këtë mënyrë, temperamenti i tyre ndikohet nga koha dhe instinkti i tyre mbrojtës që drejton shumicën dërrmuese të gjarpërinjve. Nëse nuk shqetësohet, gjarpri surucucu pico de jackfruit nuk do të shkaktojë probleme me kafshimin e tij të fuqishëm.

Riprodhimi i gjarprit surucucu pico de jackfruit

Mënyra e tij e riprodhimit është përmes postimit tëvezët, d.m.th., thumba e drithit është një specie vezore. Zakonisht riprodhohen nga tetori deri në mars.

Një fakt shumë interesant është se ky lloj gjarpëri rrotullohet mbi vezët e tij si një formë mbrojtjeje, e ashtuquajtura kujdes prindëror. Në këtë mënyrë, ajo mund të mbajë larg kafshët e tjera që kërkojnë ushqim, në fund të fundit, jo të gjithë mund të përballen me një jackfruit jackfruit surucucu.

Besohet se femrat shtrojnë deri në 20 vezë dhe kujdesen për to derisa çelja, duke marrë këtë proces rreth 80 ditë. Të rinjtë lindin afërsisht 40 deri në 50 centimetra të gjatë dhe tashmë duhet të kujdesen për veten në mënyrë që të mbijetojnë.

Fakte interesante rreth Surucucu Pico-de-Jaca

Kjo është lloji më i madh i gjarprit me helm nga Amerika e Jugut, ju e dini tani. Por ka fakte të tjera interesante në lidhje me jackfruit jackfruit që tërheqin vëmendjen. Shikoni më poshtë mitet, legjendat dhe kuriozitetet në lidhje me surucucu pico de jackfruit.

Kushtimi dhe efektet e helmit

Surucucu pico de jackfruit ka një nga dhëmbët më të mëdhenj të vaksinimit midis të gjithë gjarpërinjve, kërcitjen tuaj mund të arrijë deri në 1.3 diapazon. Kur mbrohet, ai zbaton goditjen që godet dhe kthehet vetëm për të injektuar helmin dhe për të kapur gjahun dhe për të ushqyer veten, e hedh goditjen dhe e mban atë.

Helmi i tij shkakton dhimbje, ënjtje dhe flluska, përveç kësaj. deri te vjellja dhe diarreja. Në raste më të rënda, viktima mund të pësojë ainsuficiencë renale ose hemorragji.

Nëse ju ka pickuar kjo kafshë, duhet të shkoni menjëherë në spital. Para kësaj, rekomandohet që të lahet mirë vendi për të shmangur depërtimin e më shumë helmit. Në Brazil, serumi kolecetik antibotropik përdoret për trajtimin e njerëzve që janë kafshuar.

Surucucu pico de jackfruit tund bishtin

lachesis muta arrin të lëshojë një zhurmë shumë e njohur me bishtin e saj. Ky tingull është shumë i ngjashëm me atë që lëshon gjarpri me zile, ndryshimi është se i pari nuk ka rrahur me zhurmë.

Kishti i jackfruit, ose zjarri-surucucu, ka një luspë në bishtin e tij luspa me majë dhe një nën-rresht i modifikuar i quajtur peshore me bristly keeled. Me këtë ajo gjeneron këtë tingull duke tundur bishtin e saj në tokë mbi gjethe dhe degë. Në këtë mënyrë, ajo po paralajmëron kur ndihet e kërcënuar, duke treguar se nuk mund t'i afroheni shumë. Dhe kush do të kishte një guxim të tillë?

Nënlloji i surucucu pico-de-jaca

Gjinia lachesis i përket rendit squamata dhe ka si nënspecie lachesis muta muta dhe lachesis muta rhombeata , të gjetura në territorin brazilian. Këta dy gjarpërinj ndajnë karakteristika shumë të ngjashme si ngjyrat, madhësia, zakonet, ndër të tjera.

Si kuriozitet, disa burime e konsiderojnë lachesis muta rhombeata të jetë më i madhigjarpër helmues nga rajoni neotropik, që arrin 3.6 metra gjatësi. Lloje të tjera të kësaj gjinie janë lachesis stenoprys dhe lachesis melanocephala . Ky i fundit mund të gjendet në Kosta Rika.

Legjenda rreth këtij gjarpri helmues

Ka shumë legjenda që përfshijnë jackfruit jackfruit. Njëri prej tyre thotë se ky gjarpër udhëton vetëm në çifte dhe se aty ku ka një të tillë do të thotë se partneri juaj është afër. Tjetri tregon historinë e Uánham. Legjenda thotë se ai ishte një djalë i ri trim dhe se në atë kohë nuk kishte natë për të pushuar, kështu që Uánham shkoi të kërkonte pronaren e natës, surucucu, për t'i kërkuar asaj që të krijonte natën edhe për ta.

Besohet se pas disa përpjekjesh, ai i mori helm gjarprit në këmbim të natës dhe gjarpri pranoi, duke krijuar natën që njerëzit e tij të pushonin. Shumë komunitete Amazoniane gjithashtu besojnë se ajo ka fuqinë të shndërrohet në kafshë të tjera për të trembur gjuetarët dhe kështu të mbrojë veten dhe kafshët e tjera.

Gjendja e ruajtjes së specieve

Fatkeqësisht, surucucu pico de jackfruit kërcënohet me zhdukje. Shpyllëzimi dhe kërkimi i lëkurës së tij kontribuojnë shumë në këtë problem.

Sipas APA (Zona e Mbrojtjes së Mjedisit) kjo është një specie shumë e rrallë që preferon të mbetet e fshehur (me të drejtë). Kur gjeni një prej tyre, nuk këshillohet të përpiqeni ta kapni atë.ose vrasin atë; rekomandohet thirrja e një eksperti për kapjen e sigurt të kafshës. Për këtë qëllim, ekzistojnë agjencitë e ruajtjes si brigadat e mjedisit për të kryer shpëtimin e gjarprit.

A ju bëri përshtypje thumbi i jackfruit?

Në këtë artikull, mund të zbuloni se surucucu pico de jackfruit është një gjarpër magjepsës si për sjelljen e tij ashtu edhe për aftësinë e tij për të frikësuar për shkak të helmit dhe madhësisë fizike. Gjithashtu u prezantua mënyra e riprodhimit dhe të ushqyerit të tyre, edhe pse janë ende objekt studimesh që kërkojnë më shumë informacion për mënyrën e tyre të jetesës.

E pamë që ekzistenca e tyre përfaqësohet edhe përmes përrallave dhe legjendave që u ndanë për shumë vite nga njerëz që jetuan dhe jetojnë ende me këtë gjarpër.

Më në fund, ky artikull ju informoi se surucucu pico-de-jaca kërcënohet me zhdukje për shkak të veprimit njerëzor, dhe kjo specie ka një funksion të rëndësishëm në natyrë dhe se duhen ndërmarrë veprime konkrete për ruajtjen e tij.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.