Bishta pranverore: dini se çfarë janë, si t'i shpëtoni prej tyre dhe fakte kurioze

Bishta pranverore: dini se çfarë janë, si t'i shpëtoni prej tyre dhe fakte kurioze
Wesley Wilkerson

Çfarë janë bishtat e pranverës?

Bishti i pranverës është një kafshë magjepsëse që ka banuar në tokë për miliona vjet dhe është aq e zakonshme sa ndoshta e keni gjetur tashmë në shtëpinë ose kopshtin tuaj. Prania e tij mund të jetë problem kur riprodhohet në mënyrë të pakontrolluar, por, në përgjithësi, këto insekte jetojnë të fshehura në tokë, mes gjetheve, drurit dhe lëndëve organike.

Collembolus janë artropodë me gjashtë këmbë që lidhen me insektet, të cilat ekzistojnë. në të gjithë globin, madje duke u gjetur në mjedise ekstreme, si Antarktida. Ato konsiderohen si fosile të gjalla, pasi ka të dhëna për to që datojnë që nga periudha Devonian, 400 milionë vjet më parë. Ka pothuajse 8000 lloje të ndryshme bishtash, të gjitha i përkasin rendit Callembola.

Nëse jeni të interesuar për këto insekte të veçanta dhe të matura, përveç njohjes së tyre në thellësi, në këtë artikull do të madje dini si të kontrolloni shumëzimin e tyre nëse është jashtë kontrollit në kopshtin tuaj. Për të mësuar rreth universit të bishtit të pranverës, ndiqni tekstin dhe zbuloni, përveç informacioneve thelbësore, edhe disa kuriozitete rreth tyre! Le të shkojmë?

Karakteristikat e bishtave të pranverës

Teknikisht, bishtat e pranverës janë artropodë të vegjël që jetojnë në tokë në grupe të mëdha. Deri më tani, rreth 7900 lloje të tyre janë përshkruar në mbarë botën. Mësoni për kryesoren e tijduke krijuar kompostues! Për më tepër, është e pamohueshme që bishtat e pranverës janë kafshë të veçanta dhe thelbësore për faunën dhe florën e botës.

karakteristikat!

Emri dhe origjina

Collembolanët i përkasin rendit të Callembola, kështu që emri i grupit përshkruan disa nga karakteristikat kryesore të tij. "Collembolo" rrjedh nga fjalët greke "kolla" dhe "embolon", që do të thotë, përkatësisht, ngjitës dhe levë.

Këto fjalë kanë të bëjnë me insektin pasi përshkruajnë aktet e kërcimit dhe ngjitjes në substrat. Karakteristikë e collembolus. Kafsha prodhon një sekret rrëshqitës në bark që duket si ngjitës për t'u ngjitur në sipërfaqe shumë të lëmuara. Për më tepër, ai kërcen distanca të mëdha, pasi ka një furkulë në bark, një apendiks që funksionon si një lloj katapultimi, duke krijuar një projeksion shumëfishin e lartësisë së tij.

Veçoritë vizuale

Bishtat e rritur janë 0,25-8 milimetra, kështu që trupi i disa specieve është në formë rruzullore, por shumica janë të hollë. Ngjyrat e tyre variojnë nga e bardha, duke kaluar nëpër perla dhe kafe, në të zezë.

Këto insekte formohen nga tre struktura: një kapsulë për kokën me dy antena të muskulaturës së tyre, secila lëviz në mënyrë të pavarur, një kraharor me tre segmente për 6 këmbët, dhe një bark, ku është kocka e dëshirës, ​​e cila bën të mundur kërcimin. Numri i syve varion nga 1 deri në 8, të shpërndara në anët, megjithëse ka lloje pa sy. Për më tepër, bishtat e pranverës nuk kanëkrahët.

Ushqimi

Meqenëse ka shumë lloje bishtash, ekziston edhe një dietë e larmishme, në varësi të specieve. Por, në përgjithësi, çdo gjë që është ose ishte një qenie e gjallë mund të bëhet ushqim për këtë artropod të vogël.

Kjo për shkak se, përveç një shumëllojshmërie të gjerë të lëndëve organike në dekompozim, bishti i pranverës është edhe grabitqar i kërpudhave dhe baktereve. , kryesisht nga "rrënjët" e tyre (miceli dhe hife), si dhe nga sporet e tyre. Përveç kësaj, ato ushqehen me polenin e bimëve.

Është e rëndësishme të theksohet se, nëse mjedisi i favorizon ato për sa i përket lagështisë ose dekompozimit të lëndëve organike, këto qenie mund të rriten me shpejtësi dhe në mënyrë të pakontrolluar në popullatë.

Shpërndarja dhe habitati

Collembolanët zënë të gjitha kontinentet dhe kanë qenë në planet për mijëra vjet. Ato madje janë gjetur në liqene gjysmë të ngrira në Arktik dhe Antarktik, dhe 4 specie të reja u zbuluan së fundmi në thellësi të mëdha të tokës në shpellën Voronya, në rajonin e Kaukazit.

Ato zënë rangun e Kafshët me 6 këmbë ndoshta më të shumtat në Tokë. Kërkesa më e madhe e tyre janë vendet e lagështa, pasi ato janë shumë pak rezistente ndaj mungesës së ujit ose lëndëve të dekompozuara. Tashmë është vënë re se ato gjithashtu mund të shoqërohen me milingona dhe termitet, duke jetuar në simbiozë dhe duke ndarë milingonat dhe tumat e termiteve.

Sjellja

Collembolans janënë gjendje të jetë pothuajse në çdo mjedis, për sa kohë që është i lagësht. Gjithashtu është treguar se ato shfaqin sjellje migratore si reagim ndaj ndryshimeve cilësore në mjedis dhe gjithashtu ndaj ndotjes. Për këtë arsye ata mund të kërkojnë hapësira në shtëpinë tonë.

Këto janë kafshë që jetojnë në grupe të mëdha dhe në mjedisin e mikrofaunës janë pre e lehtë dhe kërcimi i tyre karakteristik është një strategji mbrojtjeje dhe arratisjeje. Kur kërcënohen, disa specie lëshojnë lëngje repelente dhe i komunikojnë grupit sinjale alarmi.

Riprodhimi dhe cikli i jetës

Collembolans riprodhohen shumë shpejt dhe transformohen nga veza në të rritur në vetëm disa javë. Meshkujt prodhojnë një spermatofore, emri i dhënë për të mbrojtur spermatozoidin nga dehidratimi, deri në momentin që femra e mbledh atë, duke formuar një vezë.

Pasi fekondohen, vezët vendosen përsëri në tokë ose mbeten brenda femër, hapet në afërsisht 10 ditë, pasi klima e nxehtë mund të përshpejtojë lindjen e saj. Në 6 javë, ata bëhen të rritur dhe jetojnë deri në 1 vit, duke ndjekur një ritëm të përshpejtuar të riprodhimit.

Si të eliminoni bishtin e pranverës

Nëse bishtat e pranverës janë problem për kopshtin tuaj, dijeni se eliminimi i tyre është një detyrë që mund të jetë shumë e thjeshtë. Këta artropodë të vegjël, pavarësisht se bëhen jashtëzakonisht dhe me shpejtësi të madhe, kanë kërkesa shumë kërkuese.specifike për të jetuar mirë dhe për t'u riprodhuar, gjë që i bën ato të brishta përballë disa ndryshimeve. Ndiqni!

Shiko gjithashtu: Sa kushton një gjarpër: Gjithçka rreth kafshës shtëpiake ekzotike

Identifikoni mjedise të favorshme

Është thelbësore të vëzhgoni se cilat mjedise në shtëpinë tuaj grumbullojnë ujë dhe lëndë organike. Gjëra të tjera për t'u kujdesur janë myku ose kërpudhat, pasi bishtat e pranverës pëlqejnë të ushqehen me to. Indikacionet e mykut janë njolla të errëta midis pllakave, veçanërisht në banja ose në vende ku ka rrjedhje uji.

Pasi të keni identifikuar këto shenja, dijeni se bishtat e pranverës në shtëpinë tuaj me siguri kërkojnë të jetojnë afër tyre. për të ushqyer dhe riprodhuar. Prandaj, pastrimi i mykut ose kthimi përmbys i tasave që mund të grumbullojnë ujë, duke favorizuar kështu formimin e lëndës organike, janë veprime që kontribuojnë në shfarosjen e bishtave.

Përmirësimi i ajrosjes në zonë

Pasi ambienti të jetë i pastër dhe i thatë, është mirë që të ruhet edhe mjaft ajrim në dhomë, në mënyrë që, kur qarkullon, ajri të largojë lagështinë që mund të grumbullohet. Ndaj lërini dyert dhe dritaret hapur dhe evitoni që kjo hapësirë ​​të jetë e mbyllur për një kohë të gjatë.

Nëse ambienti nuk ka dritare, fakt që pengon qarkullimin e ajrit, përpiquni të lini ventilatorin ndezur për të paktën një herë. orë në ditë në zonë. Kështu, rrymat e ajrit do të lehtësohen, duke parandaluar përhapjen e bishtave.

Shmangni akumulimine ujit

Përveç kësaj, vëzhgoni nëse mjedisi është i lagësht. Bishtat e pranverës kanë nevojë për këtë lagështi për të mbështetur kolonitë e tyre, kështu që të shmangni akumulimin e ujit do të thotë t'i shqetësoni ata me një mungesë, e cila mund t'i vrasë. Me këtë qëndrim, nëse arrini ta mbani vendin të thatë, ata ndoshta do të migrojnë në kërkim të një vendi më të mirë dhe të lagësht për të jetuar, jashtë shtëpisë tuaj.

Ndryshoni bimët në vazo

Pavarësisht kjo mund të mos jetë problem për rritjen e bimëve në përgjithësi, nëse një popullatë bishti i pranverës rritet shumë, mund të kërkojë pjesë më të buta të bimëve për të ngrënë. Për më tepër, është e rëndësishme të theksohet se këto insekte mbajnë në trupin e tyre spore kërpudhore dhe bakteriale që mund të shkaktojnë infeksione në bimësi.

Pra, nëse keni vënë re se vazot tuaja janë të mbipopulluara me bisht pranveror, është koha për të transplantuar fidan dhe të ndryshojë tokën. Kjo tokë mund të jetë shumë e dobishme në një grumbull plehrash ose ku ka grabitqarë natyralë, jashtë. Ju gjithashtu mund të ndryshoni frekuencën e ujitjes, për të kontrolluar lagështinë.

Bllokoni pikat e hyrjes

Mund të identifikoni se ku shfaqen bishtat susta dhe mbyllni këtë hyrje në një farë mënyre, duke krijuar zakonin e mbulimit të kanalizimeve të banjës dhe kuzhinës, veçanërisht në vendet që mbeten për një kohë të gjatë të papërdorura , por ende i lagësht, si lavamanë me rrjedhje ose hyrje të tjera uji.

Kur vëreni mjedisin ku ndodh infektimi,sigurohuni që të mos ketë një rubinet që rrjedh ose një kullues me shumë lëndë organike të grumbulluar. Duhet ta pastroni dhe ta mbani të mbyllur. Mbajtja e rubinetave të thata dhe pa pika mund të ndihmojë gjithashtu.

Përdorni sapun dhe ujë

Me këto dy materiale shumë të thjeshta, ju mund të luftoni një infektim duke larë zonën. Duke dezinfektuar një mjedis me sapun dhe ujë, është e mundur që këto insekte të mbyten dhe të dehin, duke shkaktuar vdekjen e tyre.

Për ta bërë këtë, do t'ju duhet të përzieni rreth 1 lugë gjelle (15 ml) detergjent për çdo 2 gota (500 ml) ujë. Kjo është një mënyrë efektive për të hequr bishtin e pranverës dhe duhet përdorur së bashku me këshillat e tjera të mëparshme, duke e tharë gjithmonë zonën dhe duke e mbajtur sa më të ajrosur të jetë e mundur.

Fakte kurioze rreth bishtave të pranverës

A e dini se bishtat e pranverës përbëjnë një nga grupet më të shumta të kafshëve në planet? Përveç kësaj, a e dini se ata kanë një aftësi të jashtëzakonshme për të mbijetuar në vende ekstreme? Se ato janë të padëmshme për njerëzit dhe shumë të dobishme për tokën? Zbuloni të gjitha këto kuriozitete dhe të tjera më poshtë!

Ato nuk thumbojnë dhe nuk kafshojnë

Megjithëse në fund ngatërrohen me pleshtat, pasi mbrojnë veten nga çdo shqetësim duke kërcyer lart, kjo është e vetmja veçori që i afron, bishtin e tyre, pasi nuk thumbojnë.

As nuk kafshojnë dhe preferojnë qetësinë e një toke të pasur me materie.organike, duke u shfaqur në shtëpi dhe mjedise urbane, kur përjetojnë njëfarë stresi ujor, pra mungesë uji. Ata nuk janë as mikpritës të ndonjë sëmundjeje të njohur, duke qenë kafshë të padëmshme për njerëzit.

Ato konsiderohen si dëmtues në disa vende

Collembolanët janë qenie jashtëzakonisht të rëndësishme për tokën dhe tregojnë një cilësi të mirë kur shfaqen në toka, por edhe në këto mjedise shtimi i individëve mund të shkaktojë probleme. Në fakt ka disa lloje, shumë pak, që ushqehen me bimë të shëndetshme. Pjesa e mirë është se, në tokë, këto insekte janë pre e vazhdueshme për qeniet e tjera dhe popullatat kanë tendencë të kontrollojnë veten në mënyrë natyrale.

Kur bishti i pranverës hyn në zonat shtëpiake dhe gjejnë një vend të mirë për t'u riprodhuar, dhe nuk e bëjnë kanë një grabitqar apo diçka në mjedis që i rregullon, shkaktojnë alarm, pasi kanë një kapacitet të lartë shumëzimi në mjedise të qëndrueshme.

Janë shumë të rëndësishme për tokën

Një shumë e rëndësishme tema në lidhje me këto qenie është rëndësia e tyre për ekosistemet. Ata punojnë si dekompozues të mëdhenj, domethënë riciklojnë lëndën e planetit dhe e shndërrojnë atë sërish në ushqim parësor për bimët, duke gjeneruar rrjedhimisht materie të gjalla për të gjithë planetin.

Numri i tyre gjithashtu e nxjerr në pah atë si biomasë planetare dhe, sepse është aq e bollshme, është një hallkë thelbësore në zinxhirin ushqimor, duke qenëushqim për qeniet e tjera, si amfibët, zvarranikët, zogjtë, peshqit dhe artropodët e tjerë.

Ata mund të jetojnë në thellësi të mëdha

Gjatë një ekspedite në Abkhazi, në malet perëndimore të Kaukazit pranë Zi Deti, shkencëtarët kanë gjetur jetë. Ishin bisht pranveror dhe u përshkruan 4 lloje të reja, njëra prej tyre u gjet 1980 metra nën sipërfaqe!

Krubera-Voronya konsiderohet si shpella më e thellë e njohur në botë, sot me 2191 metra nën nivelin e tokës dhe e vetmja një me më shumë se 2 mijë metra. Dhe këtu jetojnë këto qenie primitive dhe kanë qenë në gjendje të zhvillojnë përshtatje gjatë mijëra viteve për të bërë një shtëpi në një mjedis me pak burime ushqimore dhe absolutisht pa dritë.

Bishtat e pranverës janë insekte që konsiderohen si fosile të gjalla

E vërteta është se këto kafshë, që ndonjëherë konsiderohen si dëmtues për shkak të aftësisë së tyre të madhe riprodhuese, janë gjithashtu shumë të rëndësishme dhe magjepsëse. Springtails ishin në gjendje të përshtateshin me jetesën në Tokë dhe arritën të ishin këtu për mijëvjeçarë, shumë më parë se njerëzit, duke ricikluar lëndën e vdekur të planetit dhe duke pushtuar zona jomikpritëse.

Shiko gjithashtu: Çfarë do të thotë të ëndërrosh për një mizë? Fluturues, përreth, të vdekur dhe të tjerë

Duke ditur sjelljen e tyre, cili mjedis favorizon rritjen e tyre dhe ruajtjen e pastërtisë , vende të thata dhe të ajrosura mirë në shtëpinë tuaj, ne mund të jetojmë në paqe me bishtin e pranverës! Është e mundur të mbajmë shtëpinë tonë të lirë prej tyre dhe madje të përfitojmë nga potenciali i tyre i degradimit,
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.