Embuá: shikoni udhëzuesin e plotë me kuriozitete rreth morrave të gjarpërinjve

Embuá: shikoni udhëzuesin e plotë me kuriozitete rreth morrave të gjarpërinjve
Wesley Wilkerson

Çfarë është embuá ose morrat e gjarprit?

Duke qenë në gjendje të masë deri në 30 cm në gjatësi, embuá është një specie që vjen nga një grup kafshësh që kanë banuar në planet për miliona vjet. Janë kafshë që kanë një larmi speciesh që mund të ngatërrohen lehtësisht me njëra-tjetrën për shkak të pamjes së ngjashme dhe dallimeve delikate.

Embuas ngatërrohen edhe me centipedes ose centipedes, por janë kafshë me karakteristika shumë të mira shumë të ndryshme. Zbuloni këtu se cilat janë këto dallime, përveç shumë informacioneve të tjera për këtë kafshë shumë të vjetër në mesin tonë. Shikoni këtu cilat janë zakonet e tyre, me çfarë ushqehen dhe shumë më tepër. Gëzuar lexim!

Karakteristikat e embuá-it

Mësoni më shumë rreth embuá-ve dhe zbuloni origjinën e tyre dhe vendin ku u pëlqen të jetojnë. Dini të identifikoni karakteristikat e tyre fizike në mënyrë që të mos i ngatërroni me kafshë të ngjashme. Shihni se si riprodhohen dhe çfarë u pëlqen të hanë.

Origjina dhe habitati

Milipedët janë një nga më të lashtët për të banuar në planetin Tokë. Që nga periudha Siluriane, format fillestare të këtyre qenieve tashmë ushqeheshin me myshqe dhe bimë vaskulare primitive. Embuá është një milipedë e klasës myriapod, domethënë një kafshë me shumë këmbë që shpërndahen në çifte në të gjithë trupin.

Këto kafshë jetojnë në mjedise të lagështa dhe gjenden lehtësisht nën gjethe, mbetje pemësh të ngordhuraose dru të kalbur. Prandaj, ato gjenden në kopshte, parqe dhe madje edhe në bimë në vazo brenda shtëpive.

Aspekte vizuale

Trupi i embuá-it përbëhet nga një kokë, bark dhe kraharor. Koka është e vogël dhe përmban një palë antena. gjoksi i embuá-it është i shkurtër dhe përbëhet nga katër segmente, tre të fundit prej të cilëve kanë antena dhe çdo segment i trupit të embuá-it ka një palë këmbë.

Kjo specie e miriapodit ndryshon nga centipedët ( lacraia ose centipede ) për të pasur një trup më të rrumbullakosur. Ato nuk përmbajnë thumbues apo kthetra vaksinimi me helm. Mijëkëmbëshët kanë trupa cilindrikë shumë të zgjatur ose trupa të sheshtë me më shumë se 20 segmente në trupin e tyre.

Shiko gjithashtu: Zogu i verdhë i dashurisë: çmimi, karakteristikat, si të shumohen dhe më shumë

Ushqimi

Embuá ushqehet me lëndë organike të vdekur në dekompozim, gjë që i jep një rol të rëndësishëm në procesin e dekompozimit. Ushqimi i tij në thelb përbëhet nga gjethe, trungje, degë dhe kafshë të vogla të ngordhura që përzihen me substratin e tokës. Embuás mund të hanë edhe karton, duke i dekompozuar ato sikur të ishin dru ose gjethet e një bime.

Riprodhimi dhe sjellja

Embuas kanë riprodhim seksual dhe organet e tyre seksuale ndodhen në një nga segmentet e pasme. Tek mashkulli, organi seksual është një modifikim në këmbën e segmentit të shtatë dhe tek femrat një hapje në segmentin e tretë. Në bashkim femratata ruajnë spermatozoidet brenda segmentit dhe fekondojnë vezët në momentin kur ato vendosen.

Megjithëse u pëlqejnë vendet me lagështirë, embuás shmangin lagështinë e tepërt, veçanërisht gjatë riprodhimit. Në kohë shiu dhe përmbytjesh, ata kërkojnë vende ku lagështia është e qëndrueshme. Është në këtë kohë që shumë pushtojnë shtëpitë në kërkim të vendit ideal.

Disa lloje embuá (morra gjarpri)

Zbuloni këtu disa lloje embuá dhe çfarë mund të identifikohet në secilën prej tyre prej tyre. Shihni gjithashtu speciet që mund të ngatërrohen me njëra-tjetrën dhe çfarë dallimesh delikate mund të përdorni për t'i dalluar ato.

Tachypodoiulus niger

Është një specie shumë e njohur që ka një shkëlqim trupi i zi, këmbët janë të bardha, që bien në sy në raport me trupin, përveç që kanë një telson (segmenti i fundit i një artropodi) i dalë dhe i theksuar. Edhe speciet e tjera kanë këtë konfigurim të ngjyrave dhe madhësisë së telsonit, si Julus scandinavius ​​ose Ophyiulus pilosus.

Kur janë të rinj kanë ngjyrë kafe, me vija të lehta gjatësore, gjë që mund të çojë në konfuzion me Ommatoiulus sabulosus . Një tipar tjetër i mrekullueshëm i Tachypodoiulus niger është prania e strijave tërthore dhe gjatësore në pjesën e pasme të trupit.

Narceus americanus

Narceus americanus është një centipedë gjigantegjendet në Amerikën e Veriut Lindore. Njihet me emra si centipede gjigante amerikane, krimb hekuri ose krimb centipede. Është më e zakonshme në perëndim të Georgetown, Teksas, në veri të Ligatinave Ottine, SHBA.

Shiko gjithashtu: Sharpei: karakteristikat, kuriozitetet dhe më shumë rreth racës

Kjo specie tenton të përkulet ose të lëshojë një lëng të dëmshëm kur kërcënohet. Ky lëng përmban sasi të mëdha të benzokinoneve, substanca që mund të shkaktojnë djegie të lëkurës dhe acarim të syve. Shumë lloje millipedësh sekretojnë cianid hidrogjeni, i cili mund të shkaktojë simptoma të ngjashme, por është i ndryshëm nga Narceus americanus.

Cylindroiulus caeruleocinctus

Kjo specie është gjigante, me përmasa deri në 30 cm në gjatësi gjatësi. Ngjyra e saj është bronzi e kaltërosh dhe nuk ka bisht të dalë. Kjo specie mund të ngatërrohet me Cylindroiulus londinensis, por ky i fundit është më i madh dhe ka një bisht të dalë në formë të ndryshme.

Specie të tjera kanë një ngjyrim të ngjashëm me Cylindroiulus caeruleocinctus, por janë më të vegjël dhe kanë një bisht më të formësuar. Një specie tjetër, Cylindroiulus britannicus, ka një bisht të së njëjtës formë dhe ngjyrë si Cylindroiulus caeruleocinctus, por ato janë kafshë më të vogla me një madhësi maksimale prej 20 cm.

Archispirostreptus gigas

Ky është me të vërtetë një miriapod i diferencuar. Me origjinë afrikane, ky artropod mund të arrijë 38.5 cm në gjatësi dhe 67 mm në perimetër. ky gjigantAfrikani ka afërsisht 256 këmbë, duke ndryshuar numrin sipas sasisë së shkrirjes që pëson kafsha.

Përqendrimi më i madh i tyre është në vendet e Afrikës Perëndimore, nga Mozambiku në Kenia, por ato rrallë gjenden në lartësi më të mëdha se 1000 metra. Habitati i tyre natyror janë pyjet, por ato mund të gjenden në zona afër oqeanit ku ka një përqendrim më të madh të pemëve.

Ata mund të jetojnë nga 5 deri në 7 vjet dhe të kenë dy forma mbrojtjeje kur ndjehen të kërcënuar. . E para është të përkulesh duke formuar një spirale të fortë, duke lënë të ekspozuar vetëm ekzoskeletin (shpinën). Forma e dytë është sekretimi i lëngut irritues që del nga poret e trupit të tij, duke shkaktuar irritim në sy ose në gojë.

Ommatoiulus sabulosus

Kjo është një specie që mund të arrijnë 30 cm të gjatë. Tradicionalisht me ngjyrë kafe ose të zezë, Ommatoiulus sabulosus ka dy vija shumë karakteristike portokalli që shtrihen përgjatë trupit të tij. Këto vija mund të jenë të thyera në formë, duke i ngjasuar njollave të shumta portokalli, një në secilin segment.

Individët kafe mund të ngatërrohen me Tachypodoiulus niger ose Brachyiulus pusillus të cilëve u mungon telson me majë. Ashtu si Tachypodoiulus niger, Ommatoiulus sabulosus ka vija tërthore dhe gjatësore në shpinën e kafshës.

Informacion dhe informacionkuriozitete rreth embuá-it

Zbuloni nëse embuá është helmuese dhe nëse mund të identifikohet si një insekt. Shikoni sa këmbë mund të ketë, përveç kurioziteteve të tjera si ndryshimi midis centipedes dhe embuá-s që mund të shihni këtu në artikujt më poshtë.

Embuas nuk kanë helm

Embuas nuk kanë helm, më së shumti që mund të lëshojnë është një sekrecion që mund të irritojë sytë dhe gojën nëse keni kontakt të drejtpërdrejtë. Ndryshe nga centipedat, të cilat kanë kthetra helmuese, millipedat si embuas janë të padëmshme për njerëzit dhe kafshët e tjera.

Përveç lëndës që nxirret nga poret e trupit të tyre, të cilat formojnë një erë të përbërë nga jodi dhe cianidi.hidrogjen , e cila pavarësisht irrituese është e padëmshme për njerëzit. Një strategji tjetër mbrojtëse e kësaj kafshe është të përkulet duke formuar një spirale të ngurtë me ekzoskeletin e saj.

Miplopodët nuk janë insekte

Çilopodët (centipedët ose millipedët) dhe millipedët (embuá) janë klasa jovertebroresh të cilat i përkasin nënfilumit miriapod të grupit të artropodëve. Është e njëjta grup që i përkasin insekteve, krustaceve dhe arachnids. Të gjithë artropodët kanë një ekzoskelet të formuar nga kitina që u jep atyre mbrojtje. Artropodët janë kafshë me numrin më të madh të qenieve në të gjithë planetin.

Vlerësohet se kafshët që formojnë këtë filum janë tre herë më të mëdha se të gjitha filat e tjera së bashku. Kështu mundemikonkludojmë se embuas nuk janë insekte sepse ato përmbahen në nënfilumin e miriapodëve dhe insektet janë në një klasë tjetër të grupit të artropodëve, e cila përfshin kafshë të tilla si mushkonjat, bletët, buburrecat dhe fluturat.

Embuas mund të duhet të 40 deri në 400 këmbë

Ato quhen millipeda (mijë këmbë) sepse përmbajnë shumë këmbë, por në fakt numri mesatar i këmbëve që ka një embuá është rreth 400. Numri më i madh i këmbëve të gjetura ndonjëherë në një embuá ishte në Shtetet e Bashkuara, ku një embu e species Illacme plenipes kishte gjithsej 750 këmbë. Numri i këmbëve të një embuá varet shumë nga mosha e kafshës dhe sa shkripje ka pësuar tashmë.

Rëndësia ekologjike e morrit të gjarprit

Embuá ose morri i gjarprit është një kafshë e klasës millipedësh dhe janë efikase në riciklimin e materialeve organike dhe në prodhimin e plehrave me origjinë organike (humus). Ato janë të afta të copëtojnë edhe kartonin, duke qenë të njohur për reduktimin deri në 70% të vëllimit të mbetjeve, duke gjeneruar pleh me cilësi të shkëlqyer.

Gongocomposto (emri që rrjedh nga gongolo — një emër tjetër i embuá) është një produkt natyral. pleh që nuk ka nevojë për produkte të tilla si pluhuri i qymyrit dhe keku i ricinit (pleh i pasur me azot). Gongcompost përdoret për të përmirësuar nivelet e lëndëve ushqyese dhe strukturën e tokës së kompostit të prodhuar nga krimbat e tokës.

Produkte të tilla si bagasi i kallamsheqerit, kalli i misrit dhe mbetje të tjera që gjenden lehtësisht nëvetitë bujqësore, plus materiale të tjera të pasura me azot, të tilla si bishtajore, përdoren për të prodhuar përbërjen e gongut.

Centipede ose centipede është një kushëri i embuá

Ne pamë më parë se të dy centipedat ose centipedes dhe embuas i përkasin të njëjtit grup kafshësh, të grupit të artropodëve dhe të së njëjtës superklasë (nënfilum) të miriapodëve, por ato janë të klasave të ndryshme. Millipedes ose millipedes janë nga klasa centipedes dhe embuás ose morrat e gjarpërinjve janë nga klasa millipedes.

Shembulli më i madh i centipedes që është parë ndonjëherë ka rreth 26 cm dhe është një kafshë helmuese që ka thumb. Çilopodët jetojnë të fshehur dhe kanë zakone të natës për të shmangur tharjen.

Murrat e gjarpërinjve janë shumëkëmbësh, kanë dy palë këmbë për çdo segment të trupit. Ata janë detritivorë dhe nuk kanë organ inokulues me helm sepse nuk janë helmues. Ato janë kafshë që jetojnë në vende të lagështa dhe ushqehen me lëndë organike në dekompozim.

Si ta mbani embuá-n larg shtëpisë tuaj

Pastroni tërësisht ulluqet dhe çatitë për të parandaluar grumbullimin e ujit të shiut dhe formimin e lagësht vende dhe plot mbeturina. Ky skenar është ideal për riprodhimin e morrit të gjarprit. Ndërsa ushqehen me materiale të dekompozuara si kafshë të vogla, mbetje ushqimore ose gjeth.

Kryerni një pastrim shumë të detajuar në oborrin tuaj për të shmangur çdo lloj tërheqjeje përembua. Skanoni shtëpinë tuaj duke kërkuar rrjedhje dhe infiltrim, brenda dhe jashtë shtëpisë në ballkone, oborr spanjol dhe garazhe. Mbani gjithmonë çdo gjë të pastër dhe të thatë, pasi embuat janë shumë të dashur për mjediset me lagështi.

Kontrolloni më shpesh kuzhinën dhe banjën në mënyrë që të mos ketë zonë me lagështi më shumë se ç'duhet. Mbajeni kopshtin dhe barin gjithmonë të pastër dhe të shkurtuar në mënyrë që të mos ketë grumbullime gjethesh dhe copash druri.

Embuá (morra e gjarprit): shumëkëmbësh shumë i vjetër

Këtu kontrolluat zbuloni gjithçka rreth kësaj kafshe të vogël kurioze që ka qenë në planetin tonë për shumë vite. Ne kemi parë se ata kanë disa lloje në të cilat janë të përhapura në të gjithë botën. Ata janë të ndryshëm nga centipedes ose centipedes në atë që ata nuk kanë helm. Trupat e tyre formohen nga një karapacë e ngurtë që i mbron kur përkulen.

Embuás ose morrat e gjarpërinjve, të quajtura edhe gongolo, luajnë një rol shumë të rëndësishëm në mjedisin tonë. Ato janë kafshë përgjegjëse për dekompozimin e mbeturinave që vendosen në tokë si mbetjet e bimëve, drurit dhe kafshëve të vogla.

Së fundi, i gjithë materiali organik që është i ngordhur në dekompozim shërben si ushqim për këtë kafshë të vogël, madje. karton. Për të parandaluar që ata të pushtojnë shtëpinë tuaj, mbajeni shtëpinë të pastër, duke shmangur daljen e vendeve me lagështi.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.