Pse gërmojnë qentë? Shihni se çfarë mund të jetë dhe si të ndaloni

Pse gërmojnë qentë? Shihni se çfarë mund të jetë dhe si të ndaloni
Wesley Wilkerson

A e dini pse gërmojnë qentë?

Shumë mësues nuk e pëlqejnë këtë zakon, siç nënkupton pothuajse gjithmonë në bimët, kopshtet ose oborret e shkatërruara. Kështu, mësuesi përfundon duke mos kuptuar pse qentë gërmojnë, dhe disa madje mendojnë se kjo është një mënyrë që kafshët shtëpiake të arrijnë te tutori, duke u përpjekur të bëjnë diçka jashtë zemërimit. Megjithatë, kjo nuk është arsyeja!

Në fakt, gërmimi është një instinkt natyror i qenve. Edhe kështu, shumë herë akti mund të nënkuptojë se qeni po përballet me një problem. Në përgjithësi, është ideale që mësuesi të jetë gjithmonë i vetëdijshëm për rutinën e qenit dhe të vlerësojë arsyen pse qeni po gërmon, duke shmangur kështu shkatërrimin.

Në këtë artikull do të kuptoni të gjitha arsyet kryesore që qëndrojnë prapa qenve. zakoni i gërmimit, plus zbuloni se si ta ndaloni mikun tuaj më të mirë të gërmojë shumë. Ndiqni!

Pse qentë priren të gërmojnë?

Ka disa arsye pse qentë gërmojnë dhe është e nevojshme të identifikohet arsyeja që të mund të zvogëloni gërmimet dhe të ndihmoni qenin të jetë më i qetë. Më pas, do të kuptoni motivet kryesore për këtë zakon. Shihni!

Ata mund të gërmojnë nga zakoni ose instinkti

Qentë mund të gërmojnë për arsye të ndryshme, dhe po, mund të jetë nga zakoni ose instinkti. Gërmimi mund të jetë bërë pjesë e rutinës së mikut tuaj më të mirë, duke u bërë kështu një veprim i zakonshëm.

Përveç kësaj, qentë mund të gërmojnë për shkak tëtek instinkti i egër për të varrosur ushqimin dhe të ngjashme. Ata gjithashtu mund të gërmojnë në papastërti ose rërë sepse nuhasin një erë specifike në zonë, ose për të ruajtur diçka nën tokë.

Shiko gjithashtu: Për çfarë shërben mustaqet e maces? Shihni nëse rritet apo mund ta prisni

Për shkak të ankthit ose mërzisë

Ankthi dhe mërzia janë gjithashtu arsye për qentë për të gërmuar, kështu që kjo është një sjellje që mund të shihet si një hobi nga qeni.

Nëse ai kalon shumë kohë vetëm, nuk ka një rutinë dhe nuk bën aktivitetet e duhura fizike për niveli i tij i energjisë, ai zhvillon mënyra të tjera për të argëtuar veten. Domethënë, disa qen vrapojnë vetëm nëpër shtëpi, të tjerë lehin në rrugë dhe të tjerë gërmojnë.

Për shkak të mungesës së lodrave ose shpërqendrimit

Përveç kësaj, mungesa e lodrave të përshtatshme, shpërqendrimi dhe profesioni në rutinën e qenit gjithashtu mund ta bëjë kafshën shtëpiake të zhvillojë zakone për të shpërqendruar veten.

Nëse ai nuk ka mjaft lodra për t'u argëtuar, ai mund të fillojë të shpërqendrohet duke gërmuar objekte në shtëpi apo edhe duke gërmuar. Pra, mos harroni t'i ofroni qenit tuaj topa, disqe, dhëmbëza dhe opsione të tjera për të mbajtur veten të hutuar.

Shiko gjithashtu: Pogona: zakonet, karakteristikat dhe kuriozitetet e kësaj kafshe

Ata mund të gërmojnë për t'i shpëtuar nxehtësisë

Gërmimi gjithashtu ndihmon në ftohjen e tokës, dhe kjo është është një akt instinktiv, kështu që në natyrë është normale që kafsha të gërmojë tokën për ta bërë atë më të freskët gjatë ditëve shumë të nxehta. Në përgjithësi, qeni nuk bën dallim midis dyshemeve qeramike, shëtitjeve apo papastërtive. Nëse dita është shumë e nxehtëpo, ata mund të gërmojnë në tokë apo edhe në shtratin e tyre.

Mund të gërmojnë për të gjuajtur kafshë pushtuese

Mund të ndodhë që, thjesht, të zgjohet aroma e një kafshe pushtuese në tokë ky instinkt i gjuetisë tek qeni, duke bërë që ai të gërmojë pandërprerë në kërkim të kafshës.

Shpesh në tokën tonë hyjnë kafshë të vogla, qoftë në oborrin e shtëpisë apo edhe brenda shtëpisë. Buburrecat dhe hardhucat janë shumë të zakonshme edhe në zonat urbane dhe mund të zgjojnë instinktin e gjuetisë tek qentë. Kur kjo ndodh, është shumë e zakonshme që qentë të gjuajnë dhe madje të gërmojnë hapësira në përpjekje për të gjetur kafshën.

Kuptimi i qenve që gërmojnë

Shihni se çfarë do të thotë që qentë të gërmojnë vende të caktuara dhe kuptoni më mirë këtë sjellje të qenit për të ditur se si të reduktoni aktivitetin e qenit tuaj. Ndiqni!

Qentë që gërmojnë murin

Qentë që gërmojnë murin mund të jenë të mërzitur dhe duke u përpjekur të tërheqin vëmendjen e pronarit. Kur qentë duan të tërheqin vëmendjen e pronarit, ata mund të përpiqen të tregojnë se duan të largohen ose të hyjnë në një dhomë, ose mund të përpiqen të fitojnë vëmendje nëse pronari nuk po i kushton shumë kohë për të luajtur me ta.

Pra, përpiquni të luani dhe ta përkëdhelni qenin tuaj sa më shpesh që të jetë e mundur, në mënyrë që të mos ndihet i lënë pas dore, duke filluar të gërmojë murin.

Dog duke gërmuar dyshemenë e shtëpisë

Si ke pare disa tema me siper, qente nrdallojnë llojin e dyshemesë, pra nuk e dinë që dyshemeja prej qeramike apo materiali tjetër, brenda shtëpisë, nuk freskohet si toka, kur gërmohet.

Pra, ka shumë mundësi. që kafsha shtëpiake qoftë nëse po përpiqeni ta bëni vendin më të freskët apo edhe më të rehatshëm, pasi lëvizja e dheut e bën edhe atë më me gëzof dhe më të butë. Vlerësoni se cila arsye ka më shumë kuptim: nëse dita është shumë e nxehtë, problemi është ndoshta vapa.

Qeni që gërmon tokën në oborrin e shtëpisë

Nëse qeni gërmon tokën në oborrin e shtëpisë, ka disa shpjegime. E para është se ai mund të përpiqet të fshehë diçka, si një lodër. Kjo sjellje është shumë e zakonshme, pasi kështu paraardhësit e tyre ruanin gjërat dhe ushqimin për t'i gjetur më vonë.

Një tjetër shpjegim është se qeni juaj po kërkon një kafshë pushtuese, ose ka nuhatur diçka ndryshe dhe po heton. Dhe arsyeja pse përshtatet, zakonisht, është se kafsha shtëpiake është e mërzitur, kështu që gërmimi është një mënyrë argëtuese për të eksploruar mjedisin, djegur energjinë dhe për të kaluar kohën.

Si ta ndaloni qenin tuaj të gërmojë tepër

Sjellja e gërmimit është shumë e pakëndshme për shumicën e tutorëve, pasi shpesh shkakton shkatërrim në oborrin e shtëpisë, kopshtin apo edhe në shtëpi. Pra, zbuloni se çfarë duhet të bëni për të zvogëluar ose ndaluar këtë sjellje më poshtë.

Identifikoni pse qeni po gërmon

Së pari,është e nevojshme të identifikoni se cili është shkaku i problemit, duke kuptuar arsyen pse qeni juaj po gërmon. Për ta bërë këtë, thjesht analizoni të gjitha shkaqet e përmendura më sipër dhe vlerësoni se në cilën situatë qeni juaj përshtatet më mirë.

Shumicën e kohës, mungesa e rutinës dhe energjia e tepërt e qenushit priren të shkaktojnë problemin e gërmimit . Shumë njerëz përfundojnë duke mos qenë në gjendje të pajtojnë rutinën e punës me zakonet e duhura të aktiviteteve dhe ndërveprimin me qenin. Prandaj, gjëja më e zakonshme është që kafsha ka nevojë të luajë dhe të argëtohet më shumë në mënyrë që të mos e largojë atë nga zakonet e tjera të këqija.

Merrni qenin tuaj për një shëtitje të përditshme

E para mënyra për të parandaluar gërmimin e qenve është t'i detyroni ata të shpenzojnë energjinë e tyre siç duhet. Pra, në mënyrë ideale, përpara se të ndërmerrni ndonjë veprim, ju të keni një rutinë të duhur shëtitjeje ditore me qenin tuaj.

Nëse ai ka shumë energji, përfshini vrapimin dhe merrni parasysh të bëni më shumë se një shëtitje në ditë, kjo është shumë e rëndësishme . Ju madje mund të zgjidhni të punësoni një shëtitës qensh nëse nuk keni kohë. Përveç kësaj, gjithmonë zgjidhni periudha më të freskëta të ditës, në mëngjes ose në mbrëmje. Shmangni ecjen pasdite, pasi toka bëhet shumë e nxehtë dhe mund të dëmtojë putrat e kafshës shtëpiake.

Luani lojëra

Një mënyrë tjetër për të shpenzuar energjinë mendore që shmang mërzitjen, stresin dhe që përfundon, ose të paktënmë pak në mënyrë të ndjeshme ul zakonin e gërmimit, janë lojërat dhe lojërat që mund të bëhen në shtëpi. Këto lojëra mund të përfshijnë vrapimin, marrjen e topave, luajtjen e lodrave të zgjuara dhe dhënien e lodrave të mbushura për qentë.

Disa aktivitete të tilla si lojërat e kërkimit të ushqimit janë gjithashtu të shkëlqyera për shpenzimin e energjisë mendore dhe në këtë mënyrë parandalojnë mërzinë, zvogëlimin e zakoneve të padëshiruara, si p.sh. si gërmimi.

Mos e lini vetëm për një kohë të gjatë

Mërzia e të qenit shumë gjatë vetëm është gjithashtu e keqe për qentë. Qëndrimi vetëm për një kohë të gjatë e bën qenin të kërkojë qëndrime ku mund të argëtohet dhe të shpenzojë energji. Kështu, ai mund të fillojë të gërmojë apo edhe të gërryejë objektet. Pra, përpiquni të mos e lini qenin tuaj vetëm për një kohë të gjatë.

Një këshillë është të paguani një shëtitës me qen ose një mik për të shëtitur qenin tuaj. Një tjetër mundësi është një çerdhe për qentë, pasi ata bëjnë shumë aktivitete atje dhe shpenzojnë energjinë e tyre fizike dhe mendore. Nëse duhet ta lini vetëm qenin tuaj, mësojeni se si të përballet me vetminë për atë periudhë. Keni në dispozicion lodra të mbushura, dhëmbëza dhe gjëra të tjera argëtuese.

Merrni ndihmë nga një veteriner

Edhe nëse i keni bërë të gjitha sa më sipër, mund t'ju duhet të kërkoni ndihmë nga një veteriner , pasi qentë përfundojnë duke e ekspozuar veten ndaj baktereve dhe krimbave kur gërmojnë në papastërti. Kryesisht në vende të panjohura apo në oborre të shtëpisë kukafshët e vogla, si p.sh. insektet, të cilat mund të jenë të kontaminuara me sëmundje.

Gjëja ideale është ta çoni kafshën te veterineri nëse ka zakon të gërmojë në rërë dhe papastërti. Gjithmonë bëni një kontroll të përgjithshëm çdo vit për të shmangur problemet shëndetësore.

Qentë gërmojnë për shumë arsye!

Gërmimi është një sjellje e natyrshme që mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme tek qentë. Siç e kemi parë gjatë gjithë artikullit, qentë mund të gërmojnë për shumë arsye dhe zakonisht kjo sjellje e tepruar tregon një problem në rutinën e kafshës, duke sugjeruar që ajo ndoshta nuk po merr të gjithë vëmendjen që i nevojitet.

Por, është e rëndësishme të theksohet se sjellja e tepërt e gërmimit mund të kontrollohet kur pronari është i gatshëm të kujdeset më mirë për qenin e tij. Sigurimi i kafshës shtëpiake me më shumë aktivitete fizike, lojëra, momente relaksi dhe gjithashtu një rutinë adekuate që nuk krijon ankth dhe mërzitje tek qeni janë disa alternativa.

Duke bërë të gjitha këto, është plotësisht e mundur që qentë që gërmoni me tepri, zvogëloni shumë këtë sjellje ose ndaloni ta bëni atë.
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.