Si të prisni thonjtë e një mace? Skittish, qenush dhe më shumë!

Si të prisni thonjtë e një mace? Skittish, qenush dhe më shumë!
Wesley Wilkerson

A mund t'i presësh kthetrat e një maceje apo është e keqe?

Diçka shumë e zakonshme në sjelljen e maces është gërvishtja e gjërave rreth tyre, gjëja e duhur do të ishte një shtyllë gërvishtëse, por mund të jetë një qilim, një divan dhe madje edhe ndonjë veshje që është brenda mundësive të koteles. . Diçka mjaft e vërejtur nga tutorët e koteleve është lëvizja e "përzierjes së bukës", ku ata përdorin edhe thonjtë e tyre.

Megjithëse kthetrat e maceve janë shumë të rëndësishme për mbrojtjen e tyre kur janë në natyrë, ato mund të shqetësohen mjaft kur macja është zbutur dhe mund të shkaktojë gërvishtje dhe mavijosje. Në këtë artikull do të shihni këshilla se si të prisni thoin e maces tuaj, instrumentet kryesore të përdorura dhe teknikat për të qetësuar macen tuaj gjatë prerjes. Ishe kurioz? Vazhdoni me ne dhe mësoni më shumë rreth saj!

Këshilla fillestare për prerjen e kthetrave të maces

Vesi i gërvishtjes së maces bën që thonjtë të konsumohen në mënyrë natyrale. Megjithatë, në disa raste, është e nevojshme të priten thonjtë e maces. Shikoni këshillat e mëposhtme për prerjen!

Shiko gjithashtu: Bualli: shikoni llojet, ushqimet, kuriozitetet dhe shumë më tepër

Prini thonjtë e maces që në moshë të re

Megjithëse nuk është e nevojshme të prisni thonjtë e maceve që në moshë shumë të hershme, rekomandohet që simuloni prerjen e thonjve si një qenush në mënyrë që mace të mësohet me prekjen dhe trajtimin dhe gjithashtu me praninë tuaj.

Një metodë tjetër interesante është të prekni gradualisht putrën dhe vendin e maces tuajmund t'i shkurtojnë kthetrat, për të shmangur gërvishtjet dhe mobiljet e prishura në shtëpinë e tyre.

Shiko gjithashtu: Zbuloni pse qenit i pëlqen të flejë pranë pronarit

Mësuam se është e mundur, edhe me veçoritë e çdo koteleje, të bëjmë diçka pozitive momentin e prerjes. Tani që dini më shumë për të, jeni gati t'i prisni thonjtë e koteles tuaj në mënyrë të sigurt.

thonjtë e tij me kujdes në mënyrë që ai të mësohet me procedurën që në moshë të vogël, si dhe t'i tregojë objektin prerës dhe lëreni të nuhasë dhe ta prekë me putrat e tij, në mënyrë që të mësohet me objektin dhe ta shohë atë. si diçka pozitive.

Bëni gjithçka me shaka

Macet në përgjithësi nuk u pëlqen të prekin putrat e tyre. Prandaj, kur prisni thoin e kafshës suaj, diçka që lehtëson procedurën nuk është ta shikoni atë si diçka të detyrueshme, por më tepër si një moment të përshtatshëm për argëtim.

Kur kryeni prerjen, vendosni prerësin pak nga pak. nëse do të ishte një lodër, duke bërë që kafsha shtëpiake të zgjojë interesin për objektin. Në atë moment, qetësohuni, bëni pushime, përkëdheleni macen tuaj dhe tregojini atij objektin si një formë loje. Në këtë mënyrë, nëse e shihni këtë moment si diçka argëtuese, do të shmangni stresin e maces, por edhe tuajin.

Zgjidhni një prerës të përshtatshëm

Prerëset mund t'i gjeni në formë pincë, gërshërë ose gijotinë dhe janë bërë posaçërisht për këto raste. Ato në formë gërshërë lejojnë qëndrueshmëri kur prerja e thonjve të maces është një opsion i shkëlqyeshëm. Lloji i pincës është një nga më të zakonshmet për prerjen e thonjve të maces, duke vepruar në mënyrë të ngjashme me gërshërët, duke ndryshuar vetëm formatin e saj.

Gijotina është një nga të preferuarat. Ky lloj instrumenti e bën shumë të lehtë kurprerë për shkak të prakticitetit të saj dhe i lejon mësuesit të presë thonjtë e maces me saktësi, shpejt dhe në mënyrë efektive.

Higjenizoni duart dhe prerësin para dhe pas

Ne e dimë se mjedisi dhe duart tona janë plot me bakteret. Prandaj, është e rëndësishme sa herë që prisni thonjtë e maces, të pastroni duart dhe objektet që do të përdorni me macen tuaj, si dhe, nëse është e mundur, të pastroni putrat e maces, para dhe pas prerjes së thonjve të maces. kafsha.

Procedura e pastrimit ndihmon në parandalimin e kontaminimit, veçanërisht nëse ndodh një aksident gjatë prerjes së thonjve, përveç kësaj, pastrimi pas përdorimit të instrumenteve parandalon që ato të mbeten me mbetje gozhdë duke e lënë prerësin të pastër dhe më të lehtë për t'u pastruar. për herën tjetër.

Kini kujdes për frekuencën e saktë

Thonjtë në putrat e përparme rriten më shpejt se ato në shpinë, të cilat në disa raste nuk kërkojnë prerje (në këmbët e pasme), përveç kësaj, disa mace shpenzojnë më shumë kohë duke mprehur thonjtë e tyre në një shtyllë gërvishtëse ose qilim, kështu që frekuenca e prerjes ndryshon nga macja në mace, por përgjithësisht një herë në muaj është e mjaftueshme.

Është e rëndësishme të vëzhgoni thonjtë e koteles tuaj dhe bëni prerjen kur është e mprehtë. Përveç kësaj, nuk rekomandohet prerja e shpeshtë e thonjve të maceve që kanë akses në rrugë, në këto raste kthetrat e mprehta.ato i ndihmojnë macet të ngjiten dhe të mbrohen nëse kanë nevojë.

Si t'i presim gozhdat e një maceje

Ne e dimë se kotele nuk u pëlqen të prekin putrat e tyre dhe disa ato janë jashtëzakonisht të rreme dhe nuk u pëlqen fare të presin thonjtë. Pra, si ta kryeni këtë procedurë? Këtu janë disa këshilla.

Zgjidhni një vend të qetë dhe të ndriçuar mirë

Ashtu si ne, edhe kotelet stresohen, veçanërisht kur bëhet fjalë për prerjen e thonjve. Në këtë mënyrë rekomandohet të zgjidhni një vend të qetë pa shumë zhurmë për të kryer procedurën e prerjes, duke mos lejuar kështu që mace të trazohet.

Thonjtë e maceve fshihen dhe shfaqen vetëm kur shfaqen ose kur shtypni. putrën, prandaj është e rëndësishme që të keni një vend të ndriçuar ku të keni shikueshmëri të mirë të thonjve të maces në mënyrë që të mos lëndoni kafshën dhe të prisni vendin e gabuar, veçanërisht pasi thonjtë e maces nuk duhet të priten përtej kufirit të lejuar.

Kujdesuni për putrat e maces përpara se të prisni thonjtë

Kini zakon që t'i kapni shpesh putrat e maces, duke i bërë ato të ndihen rehat me aktin e sigurimit të putrave. Macet e rritura gjithashtu mund të mësojnë të lënë putrat e tyre të preken dhe t'i shkurtojnë thonjtë nëse gjeni kohë për të përkëdhelur këmbët dhe putrat e tyre përpara se t'i shkurtoni.Përkëdhelja e putrave është e rëndësishme dhe me kalimin e kohës macja mësohet me të, përveç kësaj, shtypja ngadalë që thonjtë të dalin e ndihmon edhe përshtatjen gjatë prerjes, në këtë mënyrë do t'ia lehtësojë punën.

Koha për të prerë dhe grumbulluar

Kthetrat e një maceje kanë një kufi dhe ky nuk duhet të tejkalohet në asnjë rrethanë. Prandaj, gjatë prerjes, kini kujdes që të mos i shkurtoni afër bazës së thoit, pasi thonjtë e maceve kanë enë gjaku dhe nerva në boshtin e tyre qendror. Një prerje në këtë zonë mund të çojë në dhimbje dhe gjakderdhje.

Prini thonjtë pak nga pak me intervale më të vogla kohore, mos e lini të kryeni procedurën kur kthetrat e maces tuaj janë shumë të mëdha. Një këshillë është të vendosni prestarin në një kënd prej 45 gradë, afërsisht në skajet e thonjve të maces, duke ruajtur gjithmonë qëndrueshmërinë dhe kujdesin që të mos dëmtoni mace.

Jepni një shpërblim pas çdo putre gati

Pas përfundimit, jepni disa ushqime në mënyrë që mace të mund ta shoqërojë këtë procedurë me diçka pozitive, e njohur edhe si përforcim pozitiv. Në këtë mënyrë, herën tjetër që të shkoni për të prerë thonjtë, kafsha nuk do të trembet dhe do t'ju lërë ta kryeni punën pa probleme dhe shqetësime.

Një metodë tjetër është të kënaqni kafshën pasi të keni prerë thonjtë me përkëdheljet dhe lodrat e preferuara të kafshëve shtëpiake. Mos harroni se këto procedura duhet të bëhensa herë që prerja mbaron, në mënyrë që kafsha të lidh shkurtimin e thonjve me diçka pozitive dhe të sillet gjatë prerjes.

Po nëse macja është e rremë? Si të presim thonjtë?

Hapi i parë është të mbani macen në prehër, të mbështjellë me një peshqir, në mënyrë që kur ta prisni të mos lëvizë dhe të përfundojë duke dëmtuar veten dhe ju gjithashtu. Ndërkohë, përkëdhelni dhe flisni me kotelen tuaj në mënyrë që ajo të përpiqet të qetësohet, mbajeni zërin tuaj të butë.

Nëse e keni shumë të vështirë të prisni thonjtë dhe macja juaj nuk dorëzohet, mendoni të kërkoni ndihmë nga një profesionist. Profesionisti është i përgatitur për këto situata dhe do të jetë në gjendje të kryejë procedurën pa lënduar mace dhe do t'ju mësojë një procedurë specifike për t'ju ndihmuar në të ardhmen.

Çfarë duhet të shmangni kur prisni kthetrat e një mace

Për të kryer prerjen e thonjve të koteleve që duhet të kemi kujdes dhe disa gjëra që duhet t'i shmangim, shikoni.

Përpiquni të prisni kur ai është i stresuar

Macet gjithashtu stresohen, veçanërisht sepse kanë vështirësi për t'u përshtatur me disa risi, dhe nëse macja juaj nuk është mësuar me prerjen, ajo mund të krijojë stres te kotele.

Për të shmangur stresin më të madh për macja dhe ta bëni procedurën disi të neveritshme, është e rëndësishme të shmangni prerjen e thonjve nëse macja juaj është e stresuar sesa e trazuar, d.m.th.shkurtimi i thonjve diçka e detyrueshme për macen tuaj, siç rekomandohej më parë, momenti duhet të jetë një moment relaksi dhe t'i bëjë mirë maces.

Prisni thonjtë tuaj me nxitim dhe menjëherë

A keni dëgjuar këtë Nxitimi është armiku i përsosmërisë? Prandaj, të qenit i durueshëm dhe i qetë kur keni të bëni me kafshët është jashtëzakonisht i rëndësishëm për të siguruar siguri më të madhe për kafshën dhe për të shmangur aksidentet gjatë procedurave të ndryshme.

Gjatë prerjes së thonjve të maces rekomandohet kryerja e procedurës me qetësi dhe qetësi. i ngadalshëm, pa nxitim. Në këtë mënyrë ju garantoni një shërbim të suksesshëm, arrini të kryeni prerjen në mënyrë korrekte dhe pa e dëmtuar kafshën, përveç kësaj shmangni lënien e kafshës me stres, veçanërisht pasi është një procedurë që kërkon shumë vëmendje dhe përkushtim nga ana e pronari.

Prerja e kallirit të thonjve

Duke shtypur butësisht gozhdën në putrat e maces në mënyrë që thonjtë të dalin jashtë, do të shihni një pjesë rozë para gozhdës, kjo pjesë quhet kalli dhe është vendi ku ndodhen enët e gjakut dhe nervat e koteles.

Siç u përmend më parë, në asnjë rrethanë nuk duhet ta prisni këtë zonë, sepse për shkak të enëve të gjakut dhe nervave çdo prerje çon në gjakderdhje dhe gjakderdhje dhe dhimbje në kotele, dhe jo kjo është ajo që duam për kafshën tonë, prandaj nevoja për këshillat e mëparshme për të shmangur aksidentet.

Të mendosh se mund ta qortosh macen

Edhe nësemace, mos lejoni që thonjtë tuaj të priten dhe luftoni kundër kësaj procedure, shmangni sharjen e maces tuaj dhe aplikimin e dënimeve, përveç kësaj, shmangni edhe bërtitjen ndaj maces kur prisni thonjtë, rekomandohet të flisni me zë të butë gjatë kryerjes së procedurës.

Çdo qortim do ta bëjë punën tuaj edhe më të vështirë dhe më të neveritshme për macen tuaj, dhe sa herë që shkoni për të kryer prerjen, macja do të shqetësohet dhe stresohet. Prandaj, ruajtja e qetësisë në këtë kohë është thelbësore për një punë të suksesshme.

Përfitimet e prerjes së kthetrave të një maceje

Tani që dini të prisni thonjtë dhe të shmangni aksidentet në pidhi. Cili do të ishte përfitimi i prerjes së thonjve? Shikoni më poshtë.

Shmang aksidentet

Prerja e thonjve parandalon macet të gërvishtin kafshët e tjera në shtëpi, pronarin dhe veterinerin në momentin e çdo procedure, duke shmangur aksidentet.

Disa mikroorganizma mund të transmetohet i lidhur nga gërvishtjet e maces, si virusi i tërbimit, FIV (virusi i mungesës së imunitetit të maces) që transmetohet te macet e tjera dhe disa baktere që transmetohen te njerëzit, prerja e thonjve parandalon gërvishtjet dhe këto transmetime dhe garanton një cilësi më të mirë jete për macen tuaj.

Parandalon objektet e gërvishtura rreth shtëpisë

Përveç parandalimit të aksidenteve, prerja e gozhdës së një maceje mund të parandalojë që mobiljet, rrobat dhe objektet të shkatërrohen nga gërvishtjet në sipërfaqen e saj.shtëpi.

Nuk është e pazakontë që macet të gërvishtin mobiljet në shtëpi, por nëse kthetrat e tyre janë të mprehta dhe të gjata, shkatërrimi është i madh. Prandaj, një prerje do t'i zgjidhte këto probleme. Gjithashtu në këtë rast rekomandohen, përveç prerjes, gërvishtjet që ndihmojnë macet të konsumojnë kthetrat e tyre, duke reduktuar gjithashtu numrin e prerjeve që duhen kryer.

Parandalon rritjen e tepërt të thonjve

Macet Thonjtë priren të rriten shpejt, veçanërisht thonjtë në këmbët e tyre të përparme. Për të shmangur rritjen e ekzagjeruar të tij, shkurtimi i thonjve është një opsion i mirë në këto raste. Megjithatë, duhet të bëhet vetëm kur është e nevojshme dhe jo gjatë gjithë kohës.

Posta kruarje mund të jetë gjithashtu një aleat i madh këtu, si dhe të ndihmojë në konsumimin e thonjve, ndihmon në parandalimin e rritjes së shpejtë, kështu që lëreni prerjen e thonjve në kohë dhe nëse është e mundur të keni një post kruarjeje do t'ju ndihmojë të mbani thonjtë e maces tuaj të shëndetshme.

A jeni gati për t'i prerë thonjtë e maces tuaj

Në këtë artikull, ne mësuam për disa këshilla se si të presim thonjtë e maces dhe kujdesi kryesor që duhet të bëjmë. Brenda këtyre këshillave mund të vërehej se, ndryshe nga sa mendojnë shumë, kotelet janë gjithashtu të shoqërueshme dhe lejojnë që të kujdesen për to.

Këtu pamë gjithashtu se çdo kotele ka veçantinë e saj, por që të gjitha kotelet, me përjashtim të atyre që kanë akses në rrugë,
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.