Bualli: shikoni llojet, ushqimet, kuriozitetet dhe shumë më tepër

Bualli: shikoni llojet, ushqimet, kuriozitetet dhe shumë më tepër
Wesley Wilkerson

Bualli është një kafshë e madhe!

Më të fortë se bagëtia e zakonshme, buallicët janë një specie e admirueshme për guximin dhe cilësinë e produkteve të tyre. Buallicët me origjinë natyrale nga kontinentet afrikane dhe aziatike kanë pushtuar botën, kështu që ka disa lloje të zbutura për qëllime tregtare, për shkak të furnizimit me mish dhe qumësht.

Dallimi midis buallit të egër, atij shtëpiak buallin dhe llojet e ndryshme të racave ekzistuese të buallit do t'i zbuloni ndërsa lexoni. Përveç kësaj, këtu do të gjeni informacione dhe kuriozitete të tjera për jetën dhe karakteristikat e tjera të kësaj kafshe të bukur që ka pushtuar mbarështuesit në mbarë botën me aftësinë e saj për të ofruar produkte të mira ushqimore. Gëzuar lexim!

Shiko gjithashtu: Si të largoni erën e qenit nga shtëpia (divan, qilim dhe më shumë)

Karakteristikat e përgjithshme të buallit

Zbuloni këtu karakteristikat e buallit. Të dinë se si të identifikojnë dhe dallojnë kafshën përmes informacionit në lidhje me peshën, karakteristikat vizuale, riprodhimin dhe shpërndarjen. Shih:

Emri dhe origjina

Syncerus caffer është emri shkencor i buallit afrikan. Njihet edhe me emra të tjerë, si Kepi Buffalo, Cape Buffalo, African buffalo zi apo edhe Cape Buffalo. Buallicët vendas edukohen për prodhimin e mishit dhe qumështit. Në përgjithësi ai është vendas në rajonet e Indisë, Italisë dhe Filipineve. Bualli afrikan nuk është zbutur kurrë. Jusi shtëpiake ashtu edhe të egra kanë karakteristika kurioze në lidhje me sjelljen dhe habitatin e tyre. Ka raca që ngatërrohen me kafshë të tjera, për shembull. Shikoni më shumë detaje më poshtë:

Bumali afrikan nuk është zbutur kurrë

Për të rrëzuar një buall, luani duhet të jetë i madh dhe i fortë. Leopardët dhe hienat, nga ana tjetër, mund të gjuajnë një buall vetëm në grup dhe madje edhe atëherë nëse ai është i humbur. Bualli është shumë i vështirë për t'u gjuajtur kur është në një tufë.

Bumali i egër afrikan është një kafshë që nuk është e rrezikuar, por ka ardhur duke u pakësuar shumë me kalimin e kohës. Në të kaluarën kishte pothuajse 10 milionë individë, sot ka rreth 900,000 ekzemplarë që jetojnë në savanat afrikane. Pavarësisht parqeve dhe rezervave, disa historianë e klasifikojnë atë si një kafshë të rrezikuar, por këto janë mendime të izoluara.

Bumali amerikan është në fakt një bizon

Bizoni është gjitari më i madh tokësor i gjetur në Amerikë në veri dhe në Evropë. Në të njëjtën kohë, ekzistojnë dy lloje bizonësh: ai amerikan dhe ai evropian. Sa i përket amerikanit, ngjashmëritë e tij me buallin janë aq të mëdha sa që kafsha shpesh quhet buall amerikan.

Pavarësisht ngjashmërive, ka dallime të mëdha midis bizonit dhe buallit, kështu që bizoni është i drejtë një "i afërm" i buallit. Përveç kësaj, bizoni është gjithashtu "i afërm" me jakun dhe bagëtinë e zakonshme.

Një bizoni mund të arrijë 2 m lartësi dhe të peshojë 900kg. Ka një kokë të madhe dhe dy brirë të shkurtër, të përkulur lart. Përveç kësaj, ai ka një pallto të trashë dhe të gjatë kafe që mbulon të gjithë trupin. Ky gëzof është më i gjati rreth qafës, ku gjatësia e tij arrin deri te këmbët e përparme.

Dallimi midis buallit dhe lopës

Përveç dallimeve me bizonin, bualli ka dallime edhe me lopët e lopës. Ata janë më të fortë se sa janë dhe kanë brirë më të gjerë dhe më të gjatë se lopët. Ngjyrosja e buallit është zakonisht e errët, duke filluar nga e zeza, gri e errët dhe nganjëherë kafe e errët. Lopët, nga ana tjetër, janë kryesisht në ngjyrë më të çelur dhe kanë njolla të modeluara.

Grabitqarët dhe kërcënimet për buallet

Në Afrikën e egër, grabitqarët më të mëdhenj janë luanët, hienat dhe leopardët. Buallicat që jetojnë në Indi kanë si grabitqarë krokodilët, tigrat dhe dragoin Komodo. Megjithatë, të dyja gjuhen nga njerëzit, gjë që kontribuon ndjeshëm në shkatërrimin e specieve të egra ekzistuese në kontinentet afrikane dhe aziatike. Bualli i egër konsiderohet tashmë i zhdukur në disa vende aziatike si Vietnami, Indonezia, Sri Lanka ndër të tjera.

Buallicat janë kafshë shumë të rëndësishme!

Këtu mund të kontrolloni gjithçka rreth buallit. Ne pamë se ka lloje të egra që banojnë në Afrikë dhe Azi dhe ne mundëm të takojmë buallin shtëpiak që e ka origjinën nëracat e egra të Azisë. Çdo lloj bualli i brendshëm është përgjegjës për një lloj produkti. Disa raca ofrojnë një cilësi më të mirë mishi se të tjerat, ndërsa të tjerat janë më të përshtatshme për prodhimin e qumështit.

Janë kafshë të fuqishme dhe të forta, me karakteristika të jashtëzakonshme, si brirë të mëdhenj spirale. Më të mëdhenj dhe më të rëndë se bagëtia e zakonshme, buallicët janë kafshë që kërkojnë respekt.

Në natyrë, grabitqarët nuk janë shumë të suksesshëm në gjueti, kur buallicët janë në një tufë. Por, për fat të keq, buallicat e egra po humbasin hapësirën e tyre natyrore dhe po shkojnë drejt zhdukjes për shkak të gjuetisë grabitqare dhe përdorimit të habitatit të tyre për krijimin e kulturave bujqësore.

Buallicat afrikane banojnë në rajonin e Afrikës Sub-Sahariane, duke jetuar në savana në fusha të pyllëzuara në zona afër ujit.

Madhësia dhe pesha e kafshës

Bumali afrikan është një kafshë e madhe, kështu që meshkujt mund të kenë gjatësi deri në 3 m dhe lartësi 1.7 m. Pesha e tij mund të arrijë 900 kg. Femrat peshojnë midis 500 kg dhe 600 kg dhe janë pak më të shkurtra se meshkujt. Buallicët janë të ngjashëm me qetë, por janë shumë më të mëdhenj në pamje. Shikimi i tyre nuk është i përsosur, por dëgjimi dhe aroma e tyre janë shumë të mprehta.

Karakteristikat vizuale

Bumallicët afrikanë kanë gëzof të zi dhe brirët e tyre janë të gjerë dhe të kthyer prapa. Trupi i tij është në formë fuçie me gjoks të gjerë dhe këmbë të trasha. Koka e saj është e madhe dhe qafa e shkurtër dhe e trashë. Meshkujt janë më të mëdhenj se femrat dhe të dy kanë të njëjtin ngjyrim të errët. Brirët e femrave janë më të shkurtër dhe më të hollë se brirët e meshkujve. Ata kanë një bisht të gjatë që mbaron në një tufë flokësh.

Shpërndarja e buallit

Buallitë afrikane gjenden në preritë dhe savanat e vendeve si Somalia, Zambia, Namibia, Mozambiku Afrika e Jugut , Kenia, Etiopia, Zimbabve, Botsvana dhe Tanzania. Buallitë shtëpiake gjenden në rajonet e Indisë dhe Tibetit në kontinentin aziatik, ku u lëshuan në botë. Në Brazil, mbarështimi i buallit filloi mes tyre1890 dhe 1906, me ekzemplarë të importuar nga India, Italia dhe Afrika.

Sjellja dhe riprodhimi

Këta të mëdhenj jetojnë në savana dhe kullota të rregulluara në zona të hapura pyjore ose në pyje. Ata pinë ujë në mëngjes dhe në mbrëmje dhe kullosin gjatë gjithë ditës, duke preferuar kohë më të freskëta. Ata jetojnë në tufa, pavarësisht nga numri i individëve. Midis tyre ka një hierarki që respektohet shumë, ndaj jetojnë të qetë dhe në heshtje.

Riprodhimi i buallit nuk ka një stinë të caktuar, por lindja e viçave është më e zakonshme në kohën kur ushqimi është më i pasur. . Në këtë mënyrë ata preferojnë çiftëzimin në sezonin e shirave. Shtatzënia e femrës zgjat rreth 340 ditë, duke gjeneruar vetëm një qenush në të njëjtën kohë. Viçi lind me peshë rreth 40 kg dhe mbrohet nga femra, e cila është shumë e ashpër në mbrojtjen e pasardhësve të saj. Femrat arrijnë pjekurinë seksuale mesatarisht në moshën 4 vjeçare.

Llojet e buallit që mund të mbarështohen

Ka disa lloje buallësh që rriten në Brazil dhe të tjera që janë të egra. Zbuloni se cilat lloje jetojnë në habitatin e tyre natyror, përveç njohjes së karakteristikave të buallicave shtëpiake dhe zbulimit se ku jetojnë. Ndiqeni më tej:

Bufali i Mesdheut

Këta janë buallica që jetojnë në lumenj dhe janë pasardhës të buallicave të racave indiane. Ato gjenden në rajonet e Mesdheut dhe në Evropë. ANgjyra e veshjes është gri e errët dhe kafe e errët, me disa individë që shfaqin shenja të bardha në pjesën e pasme të trupit dhe depigmentim të pjesshëm të irisit të syve. Brirët janë të përmasave mesatare, të kthyera nga prapa me majat lart e nga brenda.

Me një fytyrë të gjerë, ky buall ka qime të gjata dhe të rralla në mjekër. Ka një trup të fortë në raport me gjatësinë, këmbët e forta dhe këmbët e shkurtra. Barku është voluminoz, gjoksi i thellë dhe të pasmet të shkurtra, duke i dhënë buallit mesdhetar një pamje kompakte dhe muskulore. Meshkujt peshojnë rreth 800 kg dhe femrat mund të peshojnë deri në 600 kg. Ato janë të shkëlqyera për prodhimin e mishit dhe qumështit dhe janë raca e dytë më e madhe në Brazil.

Buffalo Carabao

Është raca kryesore e Lindjes së Largët, duke përfshirë Kinën, Filipinet dhe Tajlandë. Është një racë që është përshtatur mirë me Brazilin për shkak të lehtësisë së përdorimit si kafshë bartëse, përveçse ka mish cilësor. Në Brazil, kjo racë rritet në ishullin Pará dhe Marajó ekskluzivisht për prodhimin e mishit. Buallit Carabao pëlqejnë të jetojnë në zona kënetore, duke përdorur brirët e tyre për t'u mbuluar në baltë.

I quajtur edhe buall i moçaleve, ata kanë brirë të gjerë dhe të hapur me një profil trekëndor që bëjnë një kënd të drejtë me pjesën e pasme. Ngjyrosja e tij është gri kafe me njolla të bardha në këmbë dhe, në gjoks, në formën e një gjerdani.Meshkujt peshojnë deri në 700 kg dhe femrat mund të arrijnë deri në 500 kg.

Bufalo afrikane

Lloji Syncerus caffer, përfaqësues i buallit afrikan, i njohur gjithashtu si bualli kafir, bualli i Kepit ose Bualli i zi afrikan, siç nënkupton edhe emri, është vendas në Afrikë. Gjendet në savanat e përhapura në të gjithë Afrikën Sub-Sahariane dhe mund të peshojë më shumë se 900 kg dhe të jetë 1,80 m.

Është një kafshë më e madhe se bualli shtëpiak dhe është i egër. Gjitari është shumë i fortë dhe luanin si një grabitqar natyral, megjithëse mund të mbrohet dhe të kundërsulmojë macen nëse është vetëm, jo ​​në tufë. Aktualisht, nuk ka shumë përfaqësues të specieve, kështu që rreth 900,000 individë mbijetojnë, shumica e pranishme sot në Afrikën Perëndimore.

Murah Buffalo

Kjo është një racë tjetër me origjinë nga Indi. Emri Murrah është hindu dhe do të thotë "spiral", për shkak të formës së brirëve të kësaj race buallësh, të cilët kanë brirë kaçurrelë. Veshja e buallit Murrah është me ngjyrë të zezë, kështu që disa individë kanë njolla të bardha vetëm në pjesën e pasme të trupit. Janë kafshë me përmasa të forta dhe masive.

Kjo racë buallësh konsiderohet më e mira për prodhimin e qumështit. Në Brazil është raca më e madhe dhe konsiderohet një investim i shkëlqyer. Përveç qumështit, bualli Murrah është i shkëlqyeshëm për të siguruar mish. Meshkujt peshojnëmidis 600 kg dhe 800 kg, dhe femrat nga 500 kg në 600 kg. Në Indi, femrat e kësaj race mund të prodhojnë deri në 1650 litra qumësht në 305 ditë.

Bufali Jaffarabadi

Origjina e emrit të kësaj race vjen nga qyteti i Jafarabad , e vendosur në perëndim nga India. Ngjyra e tij është e zezë, bualli ka një gjoks të spikatur dhe brirë të mëdhenj që priren poshtë, duke formuar një spirale. Diferenciali i racës është përmasat, pasi përfaqëson kafshë më të mëdha se buallet e racave të tjera, përfshirë buallin e egër afrikan.

Shiko gjithashtu: Peshku Mato Grosso: shikoni karakteristikat dhe kuriozitetet e kësaj specie!

Është një kafshë e fortë, me kapacitet të madh gjoksi, që ndihmon shumë në prodhimin e qumështit. . Femrat mund të prodhojnë deri në 2150 litra qumësht në 319 ditë. Kur ushqehen mirë, ata janë të shkëlqyeshëm në ofrimin e mishit, pasi meshkujt mund të peshojnë nga 700 kg në 1500 kg, dhe femrat nga 650 kg në 900 kg, gjë që garanton shumë lëndë të parë për proteinën e shijshme.

Buallica aziatike

Bubalos amee është emri shkencor për buallin e ujit të egër ose buallin e ujit. Kjo racë buallësh është paraardhësi i buallit vendas që gjendet në Indi. Meshkujt mund të peshojnë midis 700 kg dhe 1200 kg dhe mund të jenë 3 m në gjatësi.

Hibati i tyre natyror janë kënetat dhe fushat e Azisë, më konkretisht në Kamboxhia, Indi, Butan, Tajlandë, Nepal dhe Myanmar. Tashmë është zhdukur në Vietnam, Indonezi, Laos, Sri Lanka dhe Bangladesh. Grabitqarët tuajAto natyrore janë dragoi Komodo, tigrat dhe krokodilat aziatikë.

Bufali rumun

Shfaqja e racës romake të buallit ndodh në mesin e viteve 1960 me kalimin e Mesdheut buallin dhe buallin Murrah në Bullgari. Ngjyra e tij mbizotëruese është e zeza, si në lëkurë ashtu edhe në pallto. Femrat ndryshojnë nga meshkujt për nga madhësia dhe pesha, me meshkujt që peshojnë midis 650 kg dhe 680 kg, dhe femrat midis 530 kg dhe 560 kg.

Si meshkujt dhe femrat kanë brirë të drejtuar nga shpina, me përmasa rreth 60 cm në gjatësi. Përdorimi kryesor i kësaj race ka për qëllim prodhimin e qumështit dhe tërheqjen e kafshëve. Prodhimi i qumështit të një femre mund të arrijë në 1450 litra në një periudhë prej 252 deri në 285 ditë. Përveç prodhimit të qumështit, raca mund të sigurojë një sasi të mirë mishi.

Mënyrat e rritjes së buallit

Ballicët mund të ofrojnë, përveç mishit të shijshëm, ndihmë në punën në terren. Më pas, zbuloni se cilat janë format kryesore të mbarështimit për qëllime të tilla specifike, si mishi, qumështi, prodhimi i lëkurës, ndër të tjera! Ndiqni:

Prodhimi i mishit

Mbarështimi i buallit për therje quhet "kultura e buallit". Ky krijim është në zhvillim të plotë në territorin brazilian. Ende nuk pranohet nga shumëkush, por cilësia e mishit është shumë e ngjashme me viçin që jemi mësuar. Është lëng, i butë dhe i pasur meomega 3, me proteina ideale për konsum njerëzor.

Në disa vende, në vend të viçit të zakonshëm ofrohet mishi i buallit. Megjithatë, ende nevojitet legjislacion adekuat në mënyrë që një proteinë e tillë të marrë një kualifikim dhe identifikim të përshtatshëm për t'u shpërndarë dhe komercializuar gjerësisht, si dhe mishi i pulës dhe viçit.

Prodhimi i qumështit

Në Brazil, ka nuk është asnjë legjislacion që standardizon identitetin dhe cilësinë e qumështit të buallit. Edhe kështu, industrializimi i tij është më fitimprurës dhe ka më shumë cilësi në krahasim me sistemin e industrializimit të produktit me prejardhje të lopës. Qumështi i buallit garanton një rendiment 40% deri në 50% më të lartë gjatë procesit të derivateve, krahasuar me produktet që rrjedhin nga lopët.

Një shembull i qartë është prodhimi i gjalpit dhe djathit: ndërsa bualli i qumështit të buallit, më i pasur në yndyrë, prodhon 1 kg gjalpë me 10 litra qumësht, i njëjti prodhim prej 1 kg kërkon 20 litra qumësht lope. Përveç përmbajtjes më të lartë të yndyrës, qumështi i buallit ka nivele më të larta të proteinave, kalorive, vitaminës A, kalciumit dhe lëndëve të ngurta totale në krahasim me qumështin e lopës.

Përdorimi i bririt të buallit

Bori i buallit është menduar për prodhimin e lodrave për kafshët shtëpiake, më konkretisht eshtrave artificiale për qen. Meqenëse është shumë e vështirë, është thelbësore që pronarët e qenve të monitorojnëshaka për të shmangur ndonjë aksident gjatë shakasë. Me kalimin e kohës, kontakti i pështymës së qenit do të zbusë kockën e bërë nga briri i buallit; prandaj kini kujdes kur ai fillon të hedhë copa. Kur kjo ndodh, është koha për ta ndryshuar atë.

Lëkura e buallit

Lëkura e buallit ka një trashësi të mirë dhe përdoret për të bërë çizme, këpucë dhe rroba me një pamje më fshatare. Produkti që do të bëhet varet nga lloji i trashësisë që varion ndërmjet pjesës së barkut dhe të ijëve. Është një lëkurë e butë dhe e fortë që, përveç veshjeve, përdoret në prodhimin e frerëve dhe aksesorëve të tjerë të kalërimit.

Kafsha e punës

Bumali si kafshë bartëse ka përparësinë e vetë zhvendosja, rezerva e fuqisë dhe çmimi i blerjes, i cili është më i ulët. Për të ruajtur veten, bualli mund të konsumojë ushqim nga vetë ferma, përmirëson shërbimin e kryer në terren dhe mund të përdoret në çdo shërbim që kërkon forcë.

Megjithatë ka disavantazhe, pasi ka nevojë për ushqim. në dispozicion gjatë gjithë periudhës së tyre të punës, e cila varion nga 8 në 10 orë. Përveç kësaj, gjatë gjithë ditës, kafsha duhet të ndalet për të pushuar, duke humbur kohën e përditshme në punë, dhe në ditët shumë të nxehta prodhimi i saj bie ndjeshëm dhe performanca e saj është më e ngadaltë në prodhimin bujqësor.

Kuriozitete për buallin

Të dy buall
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.