Bujqësia e thëllëzave: Udhëzuesi i plotë për të filluar dhe për të bërë një fitim

Bujqësia e thëllëzave: Udhëzuesi i plotë për të filluar dhe për të bërë një fitim
Wesley Wilkerson

Dëshironi të filloni rritjen e thëllëzave?

Për shkak se është një kafshë, kostoja e mirëmbajtjes së së cilës është e ulët dhe mund të mbarështohet për qëllime të ndryshme, thëllëza shndërrohet në një zog me potencial të lartë për t'u rritur në ferma, kafaze apo mjedise shumimi. Rritja e thëllëzave për qëllime tregtare e bën të domosdoshëm dhe të detyrueshëm respektimin e të dhënave qytetare që lidhen me ndërmarrjen.

Në këtë artikull do të mësoni për të gjitha avantazhet dhe disavantazhet kryesore të rritjes së zogut, do të dini se cilat janë kushtet minimale dhe të përshtatshme për zhvillimin e shëndetshëm të kafshës, ai do të njohë të gjitha llojet dhe do të dijë se cila ofron potencialin më të madh për të arritur qëllimin e dëshiruar. Përveç kësaj, ne do t'ju sjellim këshilla ekskluzive që janë thelbësore në planifikimin tuaj të krijimit.

Hapat e parë për të filluar kultivimin e thëllëzave

Cilat janë aspektet kryesore që ndikojnë në kultivimin e thëllëzave? Sa kushton? Sa mund të përfitoni? Zbuloni të gjitha këto dhe shumë më tepër në këtë fragment!

Investimi dhe fitimi

Ajo që e bën prodhimin e thëllëzave kaq të favorshëm në treg është kostoja e tij e ulët për blerje, mirëmbajtje dhe diapazoni i lartë fitimi që mund të arrijë 80% e vlerës bruto.

Çmimi i një thëllëza njëditore të seksit varion nga 2,00 dollarë deri në 3,00 dollarë. Në varësi të sistemit të miratuar (konvencional ose i automatizuar) dhe nëse prodhuesi prodhonizoluar për 24 orë, për t'u kthyer më pas për t'u çiftuar me femra të tjera.

Këshillohet që pas çiftëzimit, femrat tashmë të fekonduara të qëndrojnë larg meshkujve, pasi "këndimi" i tyre këmbëngulës i streson ato, gjë që mund të dëmtojë prodhimin. . Shënim: Nuk rekomandohet mbarështimi ndërmjet thëllëzave të së njëjtës prejardhje.

Trajtimi i vezëve

Kafazat duhet të kontrollohen dhe vezët të hiqen të paktën dy herë në ditë. Vezët e fekonduara mund të inkubohen në mënyrë natyrale nga pula ose pëllumba, megjithëse kjo metodë nuk rekomandohet për shkak të mundësive të larta për humbje.

Më e rekomandueshme është inkubimi artificial, ku vezët duhet të ruhen në një mjedis. që paraqet një temperaturë midis 10 dhe 16 gradë dhe lagështi midis 75 dhe 80% për një periudhë 12 deri në 15 ditë.

Inkubacioni

Para se të çoni një vezë në inkubator, analizoni atë në detaje nëse nuk ka anomali. Vini re ngjyrën, formën dhe peshën. Çdo anomali mund të jetë një tregues i deformimit ose anomalisë së ardhshme te zogjtë, gjë që do ta bënte atë të papërshtatshme për komercializim.

Mos i mbani kurrë vezët anash, thjesht mblidhini ato nga skajet, mbajini të sigurta në një errësirë vendoseni me temperaturë ndërmjet 10 dhe 15 gradë dhe bëni kujdes me lëvizjet e papritura.

Shiko gjithashtu: Çmimi i mini derrit: shikoni sa kushton, ku të blini dhe kushton

Lindja e zogjve

Pas çeljes, zogjtë duhet të ngrohen dhe të futen nënjë agjërim 24 orësh. Pas kësaj, ata duhet të marrin ushqim dhe ujë ad libitum. Në tre ditët e para temperatura e ambientit duhet të rregullohet në 38ºC dhe të reduktohet me 1ºC derisa të rregullohet temperatura e ambientit.

Uji duhet të jetë i pranishëm me bollëk. Konsumatorët duhet të lahen dhe uji të ndërrohet të paktën dy herë në ditë. Këshillohet që dyshemeja e furrës të jetë e veshur me letër. Gjatë tre ditëve të para, racioni duhet të shpërndahet me bollëk në veshjen e letrës dhe më pas, në koritë të tipit tabaka.

Kujdes në rritjen e thëllëzave

Tani që e dini se informacioni kryesor rreth rritjes se thëllëzave, mësoni cilat janë kujdeset thelbësore që duhet bërë me strukturën dhe me kafshët.

Menaxhimi dhe kujdesi për të vegjlit

Pas lindjes së të vegjëlve, mbarështuesi duhet pasur kujdes me trajtimin e zogut. Nuk rekomandohet që pula të jetë së bashku me thëllëzat e rritura, pasi është e zakonshme që thëllëzat më të mëdha të sulmojnë ose godasin zogjtë, duke shkaktuar lëndime të rënda dhe ndonjëherë edhe të pariparueshme.

Të porsalindurit duhet të rezervohen në një mjedis të izoluar. me ushqim dhe ujë të bollshëm derisa të identifikohet gjinia e secilit. Pas kësaj, ato duhet të vendosen në kafazet përkatëse me thëllëzat e tjera.

Ushqyerja dhe hidratimi

Në tregjet e dedikuara për shpendët,Ushqimet me pluhur janë zakonisht të disponueshme ekskluzivisht për thëllëzat dhe zogjtë e thëllëzave. Deri në ditën e 45-të të jetës së thëllëzës, mbarështuesi duhet të ofrojë ushqim me 26% proteinë bruto. Nga kjo, femrat duhet të marrin racion bartës me rreth 23% proteinë bruto, duke u ofruar nga 30 deri në 35 g nga ky racion për zog.

Racioni nuk duhet të ruhet për një periudhë më të gjatë se 30 ditë. Ruajtja duhet të bëhet gjithmonë në vende të thata, të freskëta dhe pa kontakt të drejtpërdrejtë me dyshemenë. Uji duhet të jetë i pijshëm dhe lirisht i disponueshëm.

Menaxhimi për therje

Pas maturimit seksual, shkurtat duhet të ndahen sipas gjinisë. Pas 45 ditëve të jetës, shkurtat që nuk përdoren për shtrimin ose ato që kanë kaluar fazën riprodhuese mund të drejtohen në prerje.

Për të therur thëllëzën vendoseni atë me kokë poshtë dhe mbajini putrat dhe krahët në mënyrë të tillë. se nuk lufton. Pas kësaj, ndani qafën dhe kërkoni për nyjen, më pas përdredheni dhe mbajeni fort.

Mirëmbajtja e kafazit ose zogjve

Mirëmbajtja e kafazit dhe zogjve është thelbësore për të garantuar sigurinë dhe shëndetin e shpendëve. Nëse shkurtat nuk janë vaksinuar, rekomandohet futja e rrjetave për të parandaluar hyrjen e mizave që mund të bartin viruse, baktere dhe parazitë që mund të jenë të dëmshëm për kafshët.

Përveç mbajtjes së kafazit ose kafazit pastër e çerdhes, është e nevojshmesiguroni mirëmbajtjen e mirë të kafazit dhe zogjve në mënyrë që të shmangen aksidentet dhe arratisjet.

Shiko gjithashtu: Si të kujdeseni për një koliber: të rritur, të rinj dhe më shumë raste!

Rritja e thëllëzave si një ndërmarrje e suksesshme

Në ndryshim nga ndërmarrjet e tjera që lidhen me bujqësinë e shpendëve, rritja e thëllëzave është një nga më të spikaturat për shkak të përshtatjes së lartë të kafshëve me mjedisin dhe qëllimeve të ndryshme në të cilat mund të drejtohet ndërmarrja, duke u përdorur nga vezët deri te kufoma e kafshës.

Për këtë, thëllëza Nëse qëllimi juaj përmbushet siç duhet, mos harroni të kërkoni informacione për tregun dhe konkurrencën në rajonin tuaj. Nuk është e pazakontë që tregjet të shesin vezë dhe mish thëllëzash. Për më tepër, edhe civilët që punojnë si shitës ambulantë shpesh shesin vezë thëllëzash në panaire apo plazhe. Në përgjithësi, kultivimi i thëllëzave zakonisht ka norma të larta fitimi dhe është një nga degët që priren të rriten shumë me kalimin e viteve.

pitainat e tyre (thëllëzat e sapoçelura), investimi fillestar është rreth 7,00 deri në 18,00 dollarë për shpend të strehuar.

Kostoja vjetore për punën, mirëmbajtjen e jetës dhe kushtet e përshtatshme në mjedis, është rreth 20 mijë reasë. Në varësi të qëllimit dhe kushteve të tregut, marzhi i fitimit varion nga 6,000,00 dollarë dhe 100,000,00 dollarë.

Qëllimi i rritjes së thëllëzave

Për shkak se ka një mish me vlerë të lartë ushqyese, thëllëza zakonisht rritet për qëllime konsumi , ose vet ose komerciale. Tregtia e thëllëzave mund të ketë qëllime të ndryshme. Është e këshillueshme që sipërmarrësi të marrë disa kurse, të hulumtojë tregun e blerësit në rajonin e tij dhe të vizitojë mbarështuesit dhe furnitorët e lidhur me veprimtarinë e bujqësisë së shpendëve.

Trajnimi i vazhdueshëm do të përmirësojë menaxhimin dhe njohuritë për specifikat dhe kujdesin. e cila do të sigurojë cilësinë më të lartë dhe funksionimin e qetë të biznesit. Në përgjithësi, rritësi mund të zgjedhë të shesë vezët e thëllëzës në natura, të shesë mishin e shpendëve, shpendët për therje ose pitinhas, nëse ka në dispozicion një inkubator.

Përparësitë dhe disavantazhet

Përparësitë kryesore jepen në gamën e lartë të fitimit që ndodh nëpërmjet një kostoje të ulët të blerjes dhe mirëmbajtjes së jetës dhe pajisjeve të zogjve. Për më tepër, rritja e thëllëzave nuk është një detyrë e vështirë. Ata janë zogj të qetë që, nëse kujdesen për tënë mënyrën e duhur, ato përshtaten lehtësisht me objektivat e mbarështuesit.

Dizavantazhet kryesore që ndodhin në rritjen e thëllëzave lidhen me kohën që do t'i duhet të ndajë mbarështuesit për kujdesin e thëllëzave.

detyrat, megjithëse të thjeshta, kërkojnë kohë. Pastrimi i vendit të shumimit duhet të bëhet rregullisht në mënyrë që të shmanget përhapja e sëmundjeve. Ushqimi duhet gjithashtu të jetë i disponueshëm me bollëk në mënyrë që të mos ketë konkurrencë që rezulton në stres që rrezikon drejtpërdrejt zhvillimin e kafshës. Përveç kësaj, grumbullimi i vezëve duhet të bëhet në mënyrë periodike për të shmangur dëmtimet.

Vendosja e kafazit ose zogjve për rritjen e thëllëzave

Rritja e thëllëzave, edhe pse e thjeshtë, kërkon kushte specifike që rriten shanset e riprodhimit dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së kafshës.

Madhësia ideale

Gjëja më e rekomanduar është të blini kafaze me tela të galvanizuar. Ato duhet të vendosen në pozicionin e piramidave ose baterive. Këto kafaze, që zakonisht shiten në dyqanet e produkteve bujqësore, kanë një zgjatim me pjerrësi në mënyrë që veza të rrëshqet në një ulluqe të veshur me tallash dhe të mblidhet.

Këto kafaze janë gjithashtu të përshtatshme për të parandaluar sëmundjet, pasi struktura e tyre largon mbeturinat që janë potencialisht të rrezikshme. Madhësia e rekomanduar është 30 cm e thellë dhe e gjerë plus njëmetër i gjatë. Një stilolaps i kësaj madhësie mund të strehojë deri në 18 femra.

Vendndodhja

Nuk rekomandohet që kafazet të vendosen në tokë ose në vende shumë të larta. Gjëja më e mirë është që kafazi të jetë në një hapësirë ​​të ndërmjetme, qoftë i varur ose sipër banakut. Poshtë kafazit rekomandohet që të ketë një depozitim me kashtë në mënyrë që mbetjet të grumbullohen dhe të hidhen siç duhet.

Kafazat mund të organizohen në formën e një baterie me 4 ose 5 kafaze të renditura njëra sipër. nga tjetra, me një hapësirë ​​prej 15 cm. Ato mund të organizohen edhe në formën e një shkalle, e cila në fakt është metoda më e përdorur sot, megjithëse zë më shumë hapësirë.

Kushtet mjedisore

Tëllëzat duhet të jenë në një mjedis komod. , e cila ka qarkullim ajri dhe ndriçim të vazhdueshëm, nga 14 deri në 16 orë në ditë (ndriçim pa kontakt të drejtpërdrejtë me rrezet e diellit).

Për të stimuluar prodhimin e vezëve në dimër, mbarështuesi mund të fusë llamba në çerdhe për të simuluar rrezet e diellit.

Temperatura e ambientit duhet të mbahet midis 24 °C dhe 27 °C dhe lagështia duhet të jetë afër 60% për zogjtë e rritur në prodhim. Sipas dëshirës, ​​rekomandohen edhe perde në ngjyrat e preferueshme blu ose jeshile.

Kapanat

Kapanat mund të përdoren në tre mënyra për të ndërtuar çerdhe: kasolle të mbyllura,anët: kosto e lartë. Në këto kasolle rekomandohet që të futen disa dritare për të lejuar qarkullimin e ajrit. Nuk rekomandohet që këto kapakë të jenë shumë të gjera apo të mëdha.

Hapat e hapura, anësore: paraqesin ekonomi më të madhe nëse vendosen në vende me temperaturë të lartë. Megjithatë, mbarështuesi duhet t'i kushtojë vëmendje temperaturës lokale gjatë dimrit. Është e nevojshme të instalohen ekranet anësore për të parandaluar ikjen e shpendëve dhe për të parandaluar hyrjen e grabitqarëve.

Çatia dhe dyshemeja

Çatia ndikon drejtpërdrejt në temperaturën e kasolleve, prandaj edhe pse kërkojnë më shumë Shpenzimet për dru, pllaka balte janë më të rekomanduara, pasi ofrojnë komoditet më të madh termik.

Pllakat me asbest çimento janë me kosto të ulët, por ndikojnë në rritjen e temperaturës së brendshme termike. Për dysheme, mund të përdoret çimento fshatar ose materiale të tjera. Vlen të theksohet se orientimi është që dyshemeja të ketë një pjerrësi të lehtë.

Hapësira për qëndrim dhe rritje

Rritja korrespondon me periudhën midis 16 dhe 45 ditësh. Në këtë kohë, zogjtë duhet të marrin ushqim dhe ujë ad libitum, pas së cilës femrat hyjnë në fazën e shtrimit. Gjatë periudhës së riprodhimit, thëllëzat femra duhet të dërgohen në kafaze shtrimi, duke qëndruar aty deri në fund të periudhës prodhuese.

Që pjellja të ndodhë me bollëk, mjedisie thëllëzave në prodhim duhet të ndriçohet nga një llambë inkandeshente prej 15 WATTS për çdo 5 metra katrorë.

Llojet më të mira të thëllëzave për mbarështim

Diversiteti i llojeve të thëllëzave lejon paraqitjen e një shumëllojshmërie shtrese dhe prerja e produkteve që ndryshojnë në lëndë ushqyese, vlera dhe niveli i prodhimit. Njihuni me ta:

Tëllëza japoneze

Për shkak se është një specie shumë e adaptueshme, mund të futet në rajone me klimë të ftohtë ose të nxehtë, megjithatë, kushtet ideale klimatike për krijimin e tij, rrotullohet rreth 21 dhe 25 °C. Kjo është një specie e urtë, gjë që e bën atë një zgjedhje të mirë për mbarështuesit fillestarë. Si një i rritur, ai mund të peshojë nga 120 deri në 180 g, duke arritur madhësinë 15 deri në 16 cm.

Në gjoks, meshkujt kanë qime me pigmentim të kuqërremtë, ndërsa femrat kanë carijó (njolla të errëta). Thëllëza japoneze është një prodhues i shkëlqyer i mishit dhe vezëve dhe zakonisht jep 35 ditë të jetës, duke prodhuar 200 deri në 300 vezë në vit.

Tëllëza afrikane

Ndryshe nga thëllëza japoneze , afrikani është shumë nervoz, prandaj idealja është që mbarështimi i kësaj specie të jetë i gjerë dhe me disa bimë. Nuk rekomandohet mbarështimi i kësaj specie së bashku me të tjera në të njëjtën çerdhe për shkak të shoqërueshmërisë së ulët.

Mashkulli i kësaj specie ka një lloj bishti bardh e zi rreth qafës. Gjoksi ka njëngjyrë kafe të kuqe me një njollë të madhe të zezë në qendër. Thëllëza afrikane është një zog me gji të ulët. Në periudhën riprodhuese, ajo zakonisht lëshon 4 deri në 8 vezë. Lartësia e një thëllëza afrikane është zakonisht midis 16 dhe 19 cm.

Tëllëza amerikane

Duke pushtuar Shtetet e Bashkuara dhe Meksikën, thëllëza amerikane shfaq sjellje jashtëzakonisht të urta dhe sociale, gjë që bën është e lehtë për t'u krijuar. Megjithatë, për shkak të shoqërueshmërisë së lartë, kur rritet në robëri, rekomandohet një zonë e gjerë ku mund të bashkëjetojë me shpendët e specieve të tjera.

Specialiteti i madh i thëllëzës amerikane është prodhimi i vezëve. Pranvera është zakonisht periudha e riprodhimit të tyre. Gjatë kësaj periudhe, thëllëza amerikane prodhon zakonisht nga 12 deri në 40 vezë. Mashkulli i kësaj specie ka një shirit të errët në kokë. Femra, nga ana tjetër, shfaq shenja ngjyrë kafe, krem ​​ose okër.

Tëllëza kineze

Ashtu si speciet e tjera të thëllëzave, thëllëza kineze është e urtë dhe jashtëzakonisht shoqërore, duke qenë ideale për bashkëjetojnë me zogj të tjerë në të njëjtin zogj. Lloji kinez është gjithashtu një thëllëzë pastrues dhe përfiton nga farat e lëna nga zogjtë e tjerë dhe insektet pushtuese.

Prodhimi i vezëve të kësaj specie është i ulët, me 6 deri në 10 vezë në periudhën e riprodhimit, zakonisht në pranverë. . Përveç kësaj, specia është shumë e vogël, me madhësi nga 11 deri në 13 cm.

TëllëzaEvropian

Tëllëza evropiane është një specie e egër dhe migratore, e cila mund të udhëtojë në distanca të gjata në kërkim të ushqimit. Mashkulli i species ka një këngë melodike, kjo është arsyeja pse specia fillimisht u zbut.

Lloji evropian prodhon më pak vezë se japonezët, përgjithësisht më pak se 200 vezë në vit, megjithatë, vezët e tyre janë më të mëdha. Një avantazh tjetër i thëllëzës evropiane është shtimi në peshë, i cili varion nga 170 deri në 200 g deri në 21 ditë të jetës. Thëllëza evropiane ka një mish të shijshëm. Për këtë arsye tregtia e saj është më intensive në biznesin e prerjes.

Këshilla për zgjedhjen e thëllëzave për mbarështim

Cilat kritere duhet të merren parasysh për vlerësimin dhe përzgjedhjen e specieve më i përshtatshmi për bujqësinë tuaj të shpendëve?

Zgjedhja e racës së duhur për bujqësi

Zgjedhja e racës së duhur për bujqësi shkon pak më larg se qëllimet e mbarështuesit. Përpara se të zgjidhet raca e duhur për mbarështim, është e nevojshme të vlerësohet nëse ka treg konsumi, nëse ka konkurrencë dhe sa kthim mund të merret nëpërmjet këtij investimi.

Më pas, lloji që aplikohet më mirë për duhet të zgjidhet qëllimi juaj dhe tregu. Konsumi i mishit të thëllëzave në Brazil është atipik, madje konsiderohet si një ushqim ekzotik. Megjithatë, ky është një treg që tenton të rritet me kalimin e kohës dhe tashmë po tregon kthime fitimprurëse dhe

Zgjidhni thëllëza të shëndetshme

Kur zgjidhni thëllëza është e rëndësishme të keni parasysh shëndetin e tyre, historinë e sëmundjes dhe vaksinimin. Shëndeti i thëllëzës do të ndikojë drejtpërdrejt në cilësinë e mishit dhe vezëve të tij. Përveç kësaj, një kafshë me shëndet të dobët mund të rrisë shfaqjen e problemeve të ngjashme dhe të përsëritura te zogjtë e tjerë të pranishëm në zogj dhe madje edhe në pasardhësit e ardhshëm të specieve.

Mosha e duhur dhe përqindja e meshkujve dhe femrave

Duhet pasur parasysh edhe mosha e thëllëzës. Nëse objektivi është riprodhimi, duhet të vlerësohet nëse jeta e kafshës do të garantojë një qëndrim të mirë që nga momenti i blerjes.

Proporcioni ideal për një skuadër është 2 ose 3 femra për çdo mashkull. Me këtë proporcion, do të jetë e mundur të prodhohen vezë në peshore të gjata, të riprodhohen speciet në mënyrë adekuate, duke lënë gjithashtu kafshë të mjaftueshme për mish.

Këshilla për rritjen e thëllëzave pjellëse

Është e zakonshme për llojet e thëllëzave të rritura në robëri, mos u kujdesni për vezët e tyre dhe mos çelin. Prandaj, për riprodhimin e specieve nevojiten disa pajisje dhe kujdes i veçantë.

Mënyra e riprodhimit të thëllëzave bartëse

Mundja e çiftëzimit mund të ndodhë nga dita e 21-të e jetës. Për këtë ju mund të vendosni mashkullin me femrën për një periudhë prej 12 orësh rresht. Pas kësaj, mashkulli duhet të jetë
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson
Wesley Wilkerson është një shkrimtar i arrirë dhe dashnor i pasionuar i kafshëve, i njohur për blogun e tij depërtues dhe tërheqës, Animal Guide. Me një diplomë në Zoologji dhe vite të kaluara duke punuar si studiues i jetës së egër, Wesley ka një kuptim të thellë të botës natyrore dhe një aftësi unike për t'u lidhur me kafshët e të gjitha llojeve. Ai ka udhëtuar shumë, duke u zhytur në ekosisteme të ndryshme dhe duke studiuar popullatat e tyre të ndryshme të kafshëve të egra.Dashuria e Ueslit për kafshët filloi në një moshë të re, kur ai kalonte orë të panumërta duke eksploruar pyjet pranë shtëpisë së tij të fëmijërisë, duke vëzhguar dhe dokumentuar sjelljen e specieve të ndryshme. Kjo lidhje e thellë me natyrën nxiti kureshtjen dhe përpjekjen e tij për të mbrojtur dhe ruajtur jetën e egër të cenueshme.Si një shkrimtar i arrirë, Wesley ndërthur me mjeshtëri njohuritë shkencore me tregimet magjepsëse në blogun e tij. Artikujt e tij ofrojnë një dritare në jetën magjepsëse të kafshëve, duke hedhur dritë mbi sjelljen e tyre, përshtatjet unike dhe sfidat me të cilat përballen në botën tonë gjithnjë në ndryshim. Pasioni i Wesley-t për mbrojtjen e kafshëve është i dukshëm në shkrimet e tij, pasi ai rregullisht trajton çështje të rëndësishme si ndryshimi i klimës, shkatërrimi i habitatit dhe ruajtja e jetës së egër.Përveç shkrimit të tij, Wesley mbështet aktivisht organizata të ndryshme të mirëqenies së kafshëve dhe është i përfshirë në nismat e komunitetit lokal që synojnë promovimin e bashkëjetesës midis njerëzvedhe kafshë të egra. Respekti i tij i thellë për kafshët dhe habitatet e tyre reflektohet në angazhimin e tij për të promovuar turizmin e përgjegjshëm të kafshëve të egra dhe për të edukuar të tjerët për rëndësinë e mbajtjes së një ekuilibri harmonik midis njerëzve dhe botës natyrore.Nëpërmjet blogut të tij, Animal Guide, Wesley shpreson të frymëzojë të tjerët që të vlerësojnë bukurinë dhe rëndësinë e kafshëve të egra të larmishme të Tokës dhe të ndërmarrin veprime në mbrojtjen e këtyre krijesave të çmuara për brezat e ardhshëm.